Българската федерация по риболовни спортове протестира срещу източването на държавните

...
Българската федерация по риболовни спортове протестира срещу източването на държавните
Коментари Харесай

Риболовците протестират срещу източването на язовирите

Българската федерация по риболовни спортове стачкува против източването на държавните язовири тъкмо по времето, когато рибата си хвърля хайвера. Това заяви в особено изказване ръководителят на федерацията Георги Михайлов.

„ Получаваме сигнали, че ред държавни язовири като да вземем за пример „ Александър Стамболийски” и „ Жребчево” сега се източват до сериозни равнища. Причина са вецовете, които имат подписани контракти за потребление на несъмнено количество вода. В резултат на това на доста места царува маловодие, което затруднява доста размножаването на рибата. Заради източването хвърленият хайвер остава на изсъхнало и умира “, съобщи Михайлов пред формалния уебсайт на федерацията, който разгласява фотография от пресъхналото устие на язовир „ Жребчево “.

От маловодието, настъпило в резултат на изпразването на язовирите, изгода имат най-много бракониерите. „ В тази конюнктура за тях става по-лесно преграждането на ръкавите с мрежи и изгребването на рибата, която се концентрира за размножаването си, и е с притъпен инстинкт за самозапазване. Това си е чиста проба кражба, улеснена от недалновидното ръководство на огромните държавни водоеми “, споделя още шефът на рибарите у нас.

Федерацията е подготвена да предприеме дейности най-малко за обезпечаване на естественото размножаване на рибата. „ БФРС предлага да бъде инициирана среща сред ИАРА, Министерство на околната среда и водите, НЕК и останалите държавни органи, както и неправителствените организации, имащи отношение към казуса. Ние не сме срещу добива на електрическа енергия, само че не и с цената на унищожаването на хайвера на рибата “, споделя още Георги Михайлов.

БФРС предлага още с отчисленията от таксите за риболовни билети да бъде основан обединен зарибителен фонд, защото сега зарибяването не се прави по най-рационалния метод. „ Така ще знаем къде, с какво и по какъв начин зарибяваме. За задачата е нужно да се извърши таксация на водоемите, да се опишат типовете риби, които ги населяват. Всичко това, без безусловно никакво подозрение, ще докара до по-рационално зарибяване и повече риба “, декларира ръководителят на БФРС.

Спортните рибари не престават битката с бракониерството, а също така пледират в съсловието си за запазване на чистотата на водоемите. „ Много от най-масово посещаваните места са се трансформирали в сметища – пластмасови бутилки, найлонови торби, опаковки от захранка за лов на риба, кутии за примамка и какво ли още не. На язовир „ Жребчево” даже съществува място, наречено „ Боклуците”! Съдете сами в какви мащаби е изхвърлянето на битови боклуци там. А всички ние отиваме за риба за да прекараме свободното си време в чиста природа, замърсявана за жалост нерядко от самите нас “, твърди още Георги Михайлов и предлага да бъдат въведени жестоки санкции за нарушителите.

„ Време е да разберем, че в случай че самите ние не си реформираме изискванията за лов на риба, няма кой различен да свърши това. Това е нашето занимание, нашата пристрастеност, на която сме посветили една основна част от живота си. Налага се и отсега нататък да се борим и да отстояваме правото си на първокласен лов на риба “, безапелационен е ръководителят на федерацията по състезателен лов на риба.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР