Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) алармира за "екстремни

...
Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) алармира за "екстремни
Коментари Харесай

БФИЕК сигнализира за екстремни ценови равнища на енергийната борса

Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) сигнализира за "екстремни ценови нива " на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ), написа Investor.bg.

В сигнал до енергийния министър, Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), управлението на БНЕБ и ротационния ръководител на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) от организацията показват, че цената на борсата в сегмента "Ден напред " с доставка на 2 декември е най-високата в Европа.

В сесията на 1 декември е реализирана междинна цена от 183,57 лв. за мегаватчас с доставка за идващия ден. Най-високата цена в тази сесия е 251,06 лв. за мегаватчас. Спрямо доставката за 1 декември цената пораства с 67%, пресмятат от БФИЕК.

Според организацията няма значима повреда в индустриална мощ, нито на систематичен електропровод, както и рискови метеорологични феномени или внезапен скок в търсенето. Но има понижено предложение и това е повода за внезапното повишаване на електрическата енергия.

Справка на уеб страницата на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) демонстрира, че в последните три дни няма внезапно изменение на товара на мрежата - натоварването е сред 4 хиляди мегавата в презнощта и сред 5 и 6 хиляди мегавата денем.

Основната част от електрическата енергия сега идва от АЕЦ "Козлодуй " (около 33%) и кондензационните централи (около 45%).

"Постигането на екстремуми в ценовите нива се трансформира в обичаен детайл за българския електроенергиен пазар ", означават от БФИЕК. Според тях има няколко аргументи за волатилността на пазара, измежду които неналичието на пазарна съгласуваност със прилежащите страни, както и на общоприети блокови артикули.

Енергийната борса в България затваря по-късно от другите тържища в района, регистрират още от БФИЕК в своя сигнал. Това води до скокообразно повишаване на цената, когато играчи пробват да "затворят " позициите си от закупен метафоричен потенциал.

Сред предложенията за намаляването на несигурността на цените е правенето на стандартизирани артикули и обособен сегмент за търговия с огромни енергийни потребители. От организацията напомнят, че енергийното министерство е имало сходна концепция при сходни рискови промени на борсата през 2019 година.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР