Българската фармацевтична индустрия е в подем и дава ясни признаци

...
Българската фармацевтична индустрия е в подем и дава ясни признаци
Коментари Харесай

Как България може да се превърне в аптеката на Европа

Българската фармацевтична промишленост е в напредък и дава ясни признаци за още по-добро бъдещо развиване. Това излиза наяве от взаимен разбор на Германо-Българската индустриално-търговска камара и Фондация " Конрад Аденауер " в България, представен по време на проведено от тях събитие в София. Най-добрата вест за българския фармацевтичен бизнес е, че страната ни може да се трансформира в " аптеката " на Европа.

" На европейско равнище има претенции за връщане на производството на медикаменти и дейни съставки от трети страни в Европейски Съюз, за ​​да се подсигурява сигурност на доставките даже по време на рецесия. Това е страхотна опция за българската фармацевтична промишленост. България предлага доста преимущества и в действителност може да се трансформира в " аптека на Европа ", подчерта ръководителят на българския офис на фондация " Конрад Аденауер " Торстен Гайслер.

Страната ни се намира на 10-о място в Европейския съюз по брой студенти от компетентност фармация, като немските нарастват доста. Това приказва както за доверието в българското обучение, по този начин и за това, че този бизнес ще продължи да се развива у нас.

А Германия има за цел да популяризира фармацевтичната промишленост в България, поради нашата дългогодишна традиция, висококвалифицираните ни специалисти и чиновници и транспарантното ръководство на качеството. Не на последно място страната ни е поръчител на постоянни вериги на доставки и извънредно удобни индустриални условия.

" Затова желаеме да притеглим вниманието към България като фармацевтична локация и да подчертаем нейните мощни страни ", добави Торстен Гайслер. 

За високите равнища на успеваемост на българските фармацевтични компании има разнообразни фактори.

" Част от тях са процесите на усъвършенстване на производството и доставките у нас, положителните транспортните връзки, нововъведенията и дигитализацията ", разяснява Митко Василев - основен шеф на Германо-Българската индустриално-търговска камара.

Проучването демонстрира новите трендове във фармацевтичната промишленост у нас от световна и европейска позиция, както и опциите за бранша в България, поради процесите на пренасяне на производството и метаморфоза на веригите за доставки. 

" Най-силните страни на България като място за фармацевтично произвеждане на бъдещето включват: ниски данъчни ставки, липса на валутен риск заради връзката с еврото, както и проекти за въвеждането му и конкурентни разноски за труд ", съобщи Ясен Георгиев - изпълнителен шеф на " Института за икономическа политика " (ИИП) и началник на авторския екип на проучването.

Износът на фармацевтични артикули у нас се е нараснал с 31% през последните няколко години. Българската фармацевтична промишленост има мощен интернационален фокус и курсът на напредък може да бъде удължен. Клиничните проучвания в нашата страна са добре развити, като България е на 20-о място в света по брой извършени клинични изпитвания и на 15-о по брой участници.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР