Българската еврокомисарка Мария Габриел обеща пред Съда на ЕС да

...
Българската еврокомисарка Мария Габриел обеща пред Съда на ЕС да
Коментари Харесай

Мария Габриел няма да слуша Бойко Борисов

Българската еврокомисарка Мария Габриел даде обещание пред Съда на Европейски Съюз да не извършва указания от никое държавно управление, което значи и от българското. На тържествено съвещание на съда в Люксембург председателката Урсула фон дер Лайен и членовете на Европейската комисия тържествено поеха своите отговорности, съобщи пресслужбата на съда.

Макар Договорите да не плануват характерни правила по отношение на тържественото вдишване на отговорности, Комисията  винаги  е  придавала  огромно значение  на  тяхното  поемане  пред  Съда  на Европейския съюз. Подчертавайки своята дълбока обвързаност към тази традиция, новата Комисия е изразила предпочитание да се показа пред Съда на Европейския съюз доста бързо, едвам няколко седмици след започването на активността си.

Председателят и членовете на Европейската комисия направиха следната тържествена декларация: 

„ След като бях назначен(а) за член на Европейската комисия от Европейския съвет след гласуването на утвърждение от Европейския парламент, тържествено поемам отговорностите: 

да съблюдавам Договорите и Хартата на главните права на Европейския съюз при осъществяването на всички мои функции; 

да извършвам своите отговорности при цялостна самостоятелност в общ интерес на Съюза; 

при осъществяване на своите задания да не желая, нито да одобрявам указания от никое държавно управление, институция, орган, работа или организация, 

да се възпирам от всевъзможни дейности, които са несъвместими с естеството на моите функционалности или с осъществяването на моите задания.

Съзнавам, че Договорът за действието на Европейския съюз открива обвързване за всяка страна членка да зачита този принцип и да не се пробва да въздейства на членовете на Комисията при осъществяването на техните задания. 

Освен това се скланям както по време на мандата ми, по този начин и след неговото приключване да съблюдавам произлизащите от поста ми отговорности, и в частност отговорностите за честност и възпиране от приемането на избрани постове или други облаги след края на мандата ми. “
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР