Българската енергетиката е залята от лавина от нови ВЕИ проекти

...
Българската енергетиката е залята от лавина от нови ВЕИ проекти
Коментари Харесай

Заявките за нови ВЕИ в България вече надхвърлят 33 000 мВт

Българската енергетиката е залята от лавина от нови ВЕИ планове Те обаче се случват постепенно и единствено дребен брой действително биват пуснати в употреба Въпреки това системата се трансформира и основава нови действителности
Бумът на планове за създаване на нови ВЕИ мощности продължава. От 2019-а до края на 2022 година постъпилите заявки за присъединение в " Електроенергийния систематичен оператор " (ЕСО) на нови слънчеви и вятърни централи са 3100 с обща конфигурирана мощ от 32 300 мВт. За съпоставяне всички налични електроенергийни мощности в България все още (ТЕЦ, АЕЦ, Водноелектрическа централа и тн.) са малко над 12 хиляди мВт.

Реклама
Само за 2022 година броят на заявките за създаване на нови ВЕИ е 2377 с обща конфигурирана мощ от 17 500 мВт, демонстрира информация, направена от ЕСО за " Капитал ". За съпоставяне - с обща конфигурирана мощ от 8465 MW.
През първите дни на януари 2023 година в ЕСО са постъпили 23 броя заявки за създаване на нови ВЕИ с обща конфигурирана мощ от 148 MW.
Огромният интерес може да се изясни с високите борсови цени на тока и огромна неустановеност на пазарите, изключително след нашествието на Русия в Украйна. Зелената сила е изцяло самостоятелна от импорт на първични материали и неведнъж по-евтина, а дълготрайно даже и безвъзмездна. Затова доста компании избират да влагат в лични слънчеви системи.

Освен това има и - за плановете, пуснати след 1 януари 2021 година, като се изключи дребните покривни съоръжения (които употребяват преференциални цени), да бъдат освободени от наложителната 5%-на вноска от приходите за фонд " Сигурност на електроенергийната система ".
Реклама Големи поръчки, непретенциозно осъществяване
И въпреки всичко - макар тези внушителни данни практиката демонстрира, че до действително осъществяване стигат доста по-малко от декларираните планове. От ЕСО предвиждат, че в употреба през тази година ще бъдат въведени близо 500 мВт от декларираните за създаване нови ВЕИ-мощности, до момента в който през 2022 година са били пуснати над 200 мегавата нови ВЕИ.

Експертите не разясняват на какво се дължи тази разлика сред поръчки и осъществяване, само че аргументите са доста - комплицирани и мудни административни процедури, липса на потенциал в мрежата за присъединение на нови мощности, забавени доставки, незадоволително техници за инсталиране на системите и така нататък

Но все пак даже и единствено 500 мВт нови ВЕИ мощности да бъдат пуснати през тази година, това отново ще има огромен резултат за българската енергетика, защото ще съставлява 35% растеж на слънчевия потенциал. Отделно още стотици мегавати ще работят за лични потребности на компаниите, което официално ще понижи общото ползване от мрежата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР