Българската екзархия в Истанбул днес ще бъде домакин на научна

...
Българската екзархия в Истанбул днес ще бъде домакин на научна
Коментари Харесай

Желязната църква Св. Стефан в Истанбул празнува юбилей

Българската екзархия в Истанбул през днешния ден ще бъде хазаин на научна конференция, отдадена на 120 годишния празник от основаването на неповторимата българска черква Свети Стефан на брега на Златния рог.

Проявата се провежда от посолството на Република България в Турция, генералното консулство в Истанбул и със съдействието на църковното настоятелство на общността на Цариградските българи. В конференцията ще вземат присъединяване известни учени и експерти по въпросите на Желязната черква и на Цариградските българи като проф. Светлозар Елдъров, проф. Иван Първов, доцент Благовеста Иванова, Боряна Бужашка, а от турска страна проф. Мете Тапан, проф. Хасан Куруязъджъ, основният реставратор на Свети Стефан, проектант госпожа Фикрие Булунмаз и Христо Копано. А един от най-хубавите експерти по тези проблеми Христо Темелски е изпратил особено ревю на конференцията. Целта на научната полемика е да изтъкне ролята на "Свети Стефан " в исторически проект и смисъла му в светлината на днешния ден.

"Свети Стефан " към този момент 120 години е единствената православна българска желязна черква на брега на Златния рог в Истанбул. Тя е осветена на 8 септември 1898 година (по остарял стил) от Екзарх Йосиф. 120 годишният празник на неповторимия храм съответствува с възобновяване му след огромната реорганизация, която бе осъществена с финансовата поддръжка на турската страна (похарчени бяха към 3 млн.евро) и помощта на българската страна. Реконструираната Желязна черква отвори още веднъж порти за гости на 7 януари т.г., след тържественото разкриване в наличието на министър-председателя Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган.

От началото на годината до момента неповторимата българска черква е посетена от над 50 000 души от България и от всички краища на света, държавни и държавни ръководители, задгранични делегации я посещават публично и не скриват възхищението си от нея. 120 годишният празник на Свети Стефан ще бъде маркиран с тържествена литургия, която ще се отслужи в неделя отпред с митрополит Киприян. В двора на църквата тържествено ще бъде открит бюст-паметник на Стефан Богориди, който подарява личния си терен за построяването на Желязната черква. Паметникът е издигнат по концепция и със средства на църковното настоятелство на цариградските българи.

По думите на ръководителя на българското църковно настоятелство Васил Лязе, той показва признателността и благодарността на българската общественост в Истанбул към личността и делото на Стефан Богориди. В рамките на тържествата по случай 120 годишния празник на Желязната черква също в събота ще бъде открита новата, четвърта поредна година на българското неделно учебно заведение Св.Св.Кирил и Методий в Истанбул, което се обитава в екзархията, "Сърцето на България в Истанбул ", както я нарекоха учениците на образователното заведение, което е едно от най-младите зад граница. То е основано по самодейност на българското генерално консулство в Истанбул и църковното настоятелство на българската общественост. Освен учениците, чийто брой през миналите години се е нараснал двойно, действат и курсове по български език за възрастни.

"Интересът към българския език набъбна извънредно доста "-казва генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов. "Екзархията се оказа към този момент тясна за тях, по тази причина след дейни диалози с настоятелството взехме решение да разтеглим базата, ще имаме нови класни стаи в българската екзархия. И може би ще преминем към идната стъпка - да се употребява и постройката на реставрирания метох за занятия по български език ".

По рекомендация на турския президент Делегация от Камарата на лордовете посети Св. Стефан, македонският президент и ред други държавни ръководители се възхитиха на това неповторимо знамение. Много е значимо връщането към историята, ето целият този развой, тържествата, както демонстрират величината на познанието през оня интервал, по този начин и въодушевени от тази концепция да продължим да творим. Четвърта година се стремим да разтеглим, да увеличим формите на преподаване. Всяка една тяхна самодейност се приема с необикновен интерес и от учителите, и от родителския колектив, ще увеличим формите на извъкласна работа, интереса към българския език набъбна извънредно доста, ще увеличим и групите на курсистите по български език. Екзархията се оказа към този момент тясна за тях, по тази причина след дейни диалози с настоятелството разширяваме базата, ще имаме нови класни стаи в българската екзархия. И за децата, и за курсистите, и както се обрисува с един в действителност доста прогресивен брой на искащите да учат български език може би да се премине към идната стъпка най-сетне да се употребява и постройката на метоха за курсове по български език.

Интересът към България е доста огромен,с всеки изминат ден нараства. Туристите, които посещават България с удивление приказват за хубостите на нашата страна, за вълшебствата на минералните ни извори, курортите, по този начин потегля и бизнесът и хората, които имат интерес да учат български език стават от ден на ден и повече. Организатори са посолството на Република България отпред с дипломат Нейнски, българското генерално консулство и църковното настоятелство. Подготовката стартира още след откриването на Св. Стефан.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР