Българската дипломация има своята неотменима роля да бъде гарант за

...
Българската дипломация има своята неотменима роля да бъде гарант за
Коментари Харесай

Радев пред дипломатите ни: България трябва да говори с един глас в чужбина

Българската дипломация има своята неотменима роля да бъде поръчител за просперитета и сигурността на българския народ със своята високо виновна активност. Това съобщи президентът Румен Радев пред българските дипломатически представители по време на обичайна годишна среща на посланиците на Република България. Държавният глава поздрави дипломатите ни по случай Деня на българската дипломатическа работа и акцентира уговорката на президентската институция към дипломатическите представители на България и за реализирането на сполучлива външна политика.

Утвърждаването на позитивния облик на страната ни по света изисква общи старания от всички институции и ще работя интензивно с българското държавно управление в тази тенденция, съобщи президентът. Румен Радев беше безапелационен, че България би трябвало да приказва с един глас и да има една външна политика и прикани за превъзмогване на нормативния вакуум при постигането на консенсус и изработването на общи национални позиции, изключително в случаи на недостиг от време. "Трябва дружно, с водещата роля на Министерство на външните работи и вашата експертиза, да разработим ефикасни процедури по какъв начин тази политика да се създава и споделя сред Министерски съвет, Народното събрание и президентската институция ", съобщи президентът.

"Всеки, който се занимава с външна политика би трябвало да работи за позитивния облик на България на открито, каквото и да става тук. За България на открито би трябвало да се приказва единствено положително. Това е симптом за цивилизованост ", акцентира Румен Радев. Президентът добави, че държавните институции би трябвало да допълват напъните си при отстояването на националните ползи.

По думите на президента българската външна политика следва да се управлява и от правилата на предсказуемостта и надеждността. "Един не до такава степен успешен образец е придобиването на прословутите изтребители. България за първи път създаде повсеместен и изчерпателен документ, в сходство с всички условия и интернационалните процедури за такива планове. И България и страните, към които беше изпратено запитването, поеха обвързващ ангажимент. Беше ни изпратена секретна информация, която да можем да съпоставим. От нас обаче се изискваше да съблюдаваме графика, който сме приели и да ги уведомим за своето решение. Когато не ги уведомяваме и стопираме този развой, без да даваме никакви тълкувания и без да споделяме въобще какво следва оттук-нататък, ние не подаваме най-хубавия сигнал ", уточни президентът. Държавният глава акцентира, че в връзките си с България нашите сътрудници вършат заключения за нашата надеждност, предсказуемост и честност.

В изявлението си президентът уточни също по този начин, че идното Българско председателството на Съвета на Европейски Съюз не е, с цел да извлечем непосредствени изгоди, само че те ще дойдат на по-късен стадий. "Българското държавно управление е задало ясни и добре структурирани цели за председателството на Съвета на Европейски Съюз. Да, амбициозни са, само че е значимо да променим настройките на хората за това председателство. Трябва да покажем, че България може да бъде водач и да ръководи процесите в Европейски Съюз, тогава ще дойдат изгодите – на по-късен стадий, когато отношението към България бъде друго ", съобщи Румен Радев.

Според президента действието на Европа на разнообразни скорости е реалност и България не може да чака страните, които са по-напред в процеса на европейска интеграция да спрат и да изчакат. "За нас най-важно е да знаем, че бягаме на същия стадион, в същата писта. Акцентът ще бъде върху засилените съдействия и там би трябвало да бъдем извънредно дейни ", уточни президентът. Румен Радев беше безапелационен, че всички български институции работят в цялостен синхрон за приемането ни в Шенгенското пространство.

"Крайно време е Европа да има единна политика във връзка с миграционната рецесия. Необходима е взаимност с всички страни, които са на първа линия и ние би трябвало да обединим напъните си за изработването на особено отношение към нас, тъй като защитата на външните граници на Европейски Съюз не може да бъде ангажимент единствено на тези страни ", безапелационен беше президентът.

По думите на президента усилването на битката с корупцията е от извънредно значение за подобряването на облика на страната ни в интернационалните връзки и за продобиване на доверието и привличането на повече вложители. Президентът открои Румъния и Италия като страни, които през последните години са положили обилни старания и са постигнали действителни триумфи в ефикасното прекратяване на корупционни практики, като са възстановили милиарди евро в своите бюджети. Румен Радев открои и готовността на Италия, декларирана по време на срещата му с президента Серджо Матарела в Рим, да даде безплатно на България профилиран програмен продукт за следене на съмнителни финансови транзакции, за битка с финансовите закононарушения и за шерване с български специалисти на своя антикорупционен модел. Президентът уточни, че е възнамерявал срещи с представители на българската изпълнителна и правосъдна власт и на Народното събрание и се надява, че ще бъде направено всичко допустимо този програмен продукт и модел за битка с корупцията да бъде общопризнат и у нас.

В рамките на изявлението си пред българските дипломати президентът акцентира желанието на страната ни за ускорение на процеса на европейска интеграция за страните от Западните Балкани, за следващо задълбочаване на стратегическото партньорство на страната ни със Съединени американски щати, за превъзмогване на напрежението в връзките сред Европейски Съюз и Съединени американски щати с Русия, както и за активизиране на връзките с постигащите бързо икономическо развиване страни от Азиатско-тихоокеанския район, Латинска Америка и Близкия Изток.

Президентът съобщи също по този начин, че при осъществените си визити в чужбина се е срещнал и с проблемите от финансово и кадрово естество, пред които са изправени дипломатическите ни представителства. Държавният глава увери, че се отнася с цялостно внимание към тези проблеми, както и че ще държи българските посланици да бъдат хора с потвърден професионализъм, с опит и изключителна мотивация да работят за ползите на България. Румен Радев прикани посланиците и консулите ни да не изпускат от своето внимание и да оказват помощ за решаването на проблемите на нашите сънародници и на българските общности зад граница.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР