Българската делегация от народни представители, начело с председателя на Народното

...
Българската делегация от народни представители, начело с председателя на Народното
Коментари Харесай

Българската делегация начело с Росен Желязков положи венец пред паметника на Капитан Петко войвода в Рим

Българската делегация от народни представители, отпред с ръководителя на Народното събрание Росен Желязков поставиха венец пред бюст-паметника на Капитан Петко челник в Рим, съобщи специфичният делегат на БГНЕС от Рим Димитър Русков.


С поднасяне на цветя пред паметника на Капитан Петко челник стартира визитата в Рим на българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков. Народните представители са на двудневна аудиенция във Ватикана и Рим във връзка честванията, отдадени на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

Паметникът на българския челник и бунтовник е открит по случай 160-годишнината от неговото рождение на 2 декември 2004 година и е подложен на хълма Джаниколо в Рим, паралелно с този на Джузепе Гарибалди и с други велики италиански революционери. На хълма на гарибалдийците наоколо до паметника на Капитан Петко челник има плоча, на която е написано: „ В памет на българите-гарибалдийци, които със мъжество и подвиг се биха за свободата, единението и независимостта на Италия. От признателна Италия “. Автор на постамента е професор Валентин Старчев, който работи в доста жанрове на изобразителното изкуство, само че е прочут най-много с монументалната си пластика.

В състава на парламентарната делегация са заместник-председателите на Народното събрание Цончо Ганев и Филиз Хюсменова, ръководителят на ПГ „ ГЕРБ-СДС “ Десислава Атанасова, съпредседателят на ПГ „ Продължаваме Промяната и Демократична България “ Атанас Атанасов, националният представител от ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ Ирена Анастасова и ръководителят на ПГ „ ИТН “ Тошко Йорданов.

По време на визитата си в Рим българската парламентарна делегация ще има визита при Негово Светейшество папа Франциск. Председателят на Народното събрание ще организира диалог и с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин.

В програмата на визитата е планувана среща на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков с ръководителя на Камарата на депутатите на Италия Лоренцо Фонтана. Росен Желязков ще беседва и с президента на Суверенния Малтийски медал Негово Височество Джон Дънлап.

Българската парламентарна делегация ще бъде на тържествената православна литургия на 24 май в базиликата „ Сан Клементе “ и ще се поклони пред мощите на Свети Кирил. Народните представители ще посетят и базиликата „ Санта Мария Маджоре “ и ще поднесат цветя на българската плоча, където писмеността и славянските книги са получили публично самопризнание от Ватикана. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР