Българската държава вече има план за кризата със заседналия кораб

...
Българската държава вече има план за кризата със заседналия кораб
Коментари Харесай

Кризата с „Вера Су“: Има български план за  кораба, чака се решението на собственика

Българската страна към този момент има проект за рецесията със заседналия транспортен съд " Вера Су ". Това оповестиха тази сряда от „ Морска администрация “.

Оттам са с вързани ръце, до момента в който застрахователят и притежателят не разгласят плавателния съд за „ потънало имущество “. Очакванията са това да се случи този четвъртък.

От холандската компания по избавяне, ангажирана от притежателя, считат, че интервенцията би трябвало да започва чак през април следващата година.
Снимка: btvnovinite.bg
Родните институции обаче възнамеряват да работят при първия прозорец от най-малко 96 часа с хубаво време.

Един от вероятните разновидности е товарът да бъде разпилян отвън териториалните води на България.

Въпреки неприятното време през последните три дни водолази и специалисти от „ Морска администрация “ непрестанно правят огледи на кораба. Тази сряда водолазите са съумели да намерят значимите документи, които ще бъдат предоставени на Националната следствена работа, с цел да се откри повода за случая.

Няма нови пробойни по „ Вера Су “ след неприятното време в последните дни. Това е открил подводния оглед във втроник.

" Никъде към кораба няма индикации за някакъв разлив, както на гориво, по този начин и на някакви следи от товара ", заяви Румен Николов, шеф на „ Аварийно-спасителна активност “ към „ Морска администрация “.

„ Корабът все още е устойчиво седнал и не чакаме към сегашния миг някакви разцепвания или пречупвания в обшивката и корпуса на кораба “, съобщи кап. Венцислав Иванов, шеф на " Морска администрация ".

Ако корабът бъде публично разгласен за потънало имущество, застрахователят ще разгласи търг за компания, която да извади плавателния съд. Срокът за избор е към седмица. Страната ни обаче може да работи и преди този момент.

„ Можем да действаме незабавно, изхождайки от обстоятелството, че има товар на борда, който може да окаже влияние върху крайбрежието “, разгласи кап. Валентин Енчев от „ Морска администрация “.

При първа опция ще бъдат свалени всички пластмасови оборудвания, с цел да се предотврати замърсяване. Търси се и метод да се отворят люковете на хамбара, с цел да бъде изследвано положението на товара.

„ Част от товара може да се наложи да се разтоварва посредством грайфери или кофи, както ги назовават, а друга част от товара може да се разтоварва посредством центробежни помпи ", сподели кап. Венцислав Иванов, шеф на " Морска администрация ".

Обсъждат изхвърлянето на товара отвън суверенните води на България.

„ Извън 12 морски благи, на ход, с плавателно средство. Контролирано, тъй че да няма вреда върху околната среда ", изясни кап. Валентин Енчев.

На този стадий обаче изясненост по въпроса няма. Не се знае и по кое време ще се отвори прозорец с хубаво време за пускане на интервенцията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР