Българската държава реагира адекватно на случващото се в Афганистан, заяви

...
Българската държава реагира адекватно на случващото се в Афганистан, заяви
Коментари Харесай

Стефан Тафров: България реагира адекватно на случващото се в Афганистан

" Българската страна реагира съответно на протичащото се в Афганистан ", съобщи пред БНР Стефан Тафров, заместник-председател на парламентарната комисия по външна политика, народен представител от " Демократична България ", като посочи, че мнението му е основано на информацията, изнесена от външния министър Светлан Стоев.

Според него в създалата се комплицирана обстановка в Афганистан, преди всичко е грижата за нашите сънародници, пребиваващи в страната, тяхното репатриране. Той разясни, че е естествена грижата от наша страна и за афганистанците, които са работили за България през всички години на нашето наличие там. 
 Марио Драги привиква незабавна среща на Г-20 по Афганистан Марио Драги привиква незабавна среща на Г-20 по Афганистан
Премиерът на Италия Марио Драги има намерение да провежда незабавна среща на върха на Г-20, по време на която да бъде разисквана обстановката...

Тафров разяснява, че миграционният напън към момента не е реалност, само че е възможност, против която би трябвало страната да вземе ограничения.

Турция е значима страна в обстановката, уточни той. Турската страна съвсем е приключила оградата по границата си с Иран, откъдето могат да дойдат мигранти. Югоизточната ни съседка не предизвиква притока на бежанци на своя територия, най-много поради личните си ползи, което е разбираемо, добави той. " Добре е да поддържаме връзка с турските управляващи, да има разговор ", посочи Тафров.

18 милиона от афганистанците зависят от филантропична помощ, акцентира той и заяви още, че в Афганистан са непокътнати структурите на Организация на обединените нации като Върховния комисариат по бежанците и Световната продоволствена стратегия:

" Изглежда талибаните не протягат ръка към тях и това е естественият канал, по който може да се окаже помощ на афганистанците, тъй че те да не бягат от страната. В прилежащите страни като Иран, където има към този момент бежанци, Организация на обединените нации също може да помогне. Европейски Съюз би трябвало да помогне на Организация на обединените нации като обезпечи средства, с цел да се поддържат тези хора и да не се усилва миграционният напън. "
 В Мали се притесняват, че вървят по пътя на Афганистан В Мали се притесняват, че вървят по пътя на Афганистан
Падането на Афганистан в ръцете на талибаните след изтеглянето на Съединени американски щати разсъни призрака на сходна драма в западноафриканската страна М...

 

 

 

 

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР