Българската държава няма официална информация за това дали електроразпределителното дружество

...
Българската държава няма официална информация за това дали електроразпределителното дружество
Коментари Харесай

Министър Петкова не знае кой купува ЧЕЗ, може да са индийци

Българската страна няма публична информация за това дали електроразпределителното сдружение ЧЕЗ в България ще бъде продадено на индийския консорциум „ Future Energy”, само че е доста евентуално това да е по този начин, разяснява в ефира на „ Събуди се” по NOVA енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя уточни, че не знае каква тъкмо е връзката сред индийския вложител и българското сдружение „ Фючър енерджи”, благосъстоятелност на Валентин Христов, което е един от най-големите лицензирани снабдители на електрическа сила в България, Македония, Сърбия и Албания.

Призрачният град на Белене, недочакал втората АЕЦ

Борисов: Ако не беше „ Белене “, щях да ви дам за заплати и униформи

Китай се интересува от АЕЦ „ Белене “

По информация на чешките медии цената на българските активи на ЧЕЗ, без Топлоелектрическа централа „ Варна” е към 300 млн. евро.

Петкова сподели, че при всички случаи купувачите на ЧЕЗ ще бъдат тествани, без значение кой бъде определен от чешката страна.

„ Това е електроразпределителното дружество с най-вече и с най-цени активи. Така че ще бъде направена доста сериозна инспекция и в случай че тези нови купувачи не дават отговор на изискваният и стандартите в България, надлежно ние имам прави да кажем своето мнение”, разясни Петкова.

По тематиката за идното създаване на газовия хъб „ Балкан” у нас министърът увери, че страната ни се радва на безрезервна поддръжка от Европейската комисия. В близко бъдеще щяло да стартира и предпроектното изследване.

„ Без съветския природен газ няма по какъв начин да бъде осъществена концепцията за газоразпределителен център на територията на България, само че с цел да стане това, би трябвало да има най-малко три източника”, сподели енергийният министър. Като такива тя уточни Русия, Каспийско море и интерконектора с Гърция.

Тя увери, че България има алтернатива да удължи живота на АЕЦ „ Козлодуй” още три пъти с по 10 години.

Колкото до АЕЦ „ Белене”, сега институциите мислят по какъв начин да се употребява към този момент закупеното съоръжение.

Има инвеститорски интерес към плана от най-голямата китайска нуклеарна компания „ CNC”. Петкова е безапелационна, че страната може да взе участие с избран дял, само че няма да дава държавни гаранции.

Енергийният министър уточни още, че с цел да се избегне закриването на ТЕЦ-ове в България, сега държавното управление се пробва да помогне на топлоелектрическите централи отчасти да бъдат изключени от новите правила за замърсяване на въздуха в Европейски Съюз. Но това значително зависи от самите сдружения. Тя акцентира, че Топлоелектрическа централа дават 41% от електрическата енергия в страната.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР