Българската държава не трябва да се намесва и няма да

...
Българската държава не трябва да се намесва и няма да
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Българската държава не трябва да се намесва и няма да се намесва в сделката за придобиване активи на ЧЕЗ


Българската страна не би трябвало да се намесва и няма да се намесва в договорката за придобиване на активите на ЧЕЗ в България. Това съобщи министъра на финансите Владислав Горанов по време на съвещанието на краткотрайната комисия за ЧЕЗ в Народното събрание.

Освен това тази договорка е отвън юрисдикцията на българското право. Българската страна няма желание по какъвто и да е метод да придобива отчасти или напълно активи на ЧЕЗ. В момента показвам позиция като министър на финансите, съветвана с министър-председателя.

Владислав Горанов дефинира направените изказвания за вероятно присъединяване на страната в договорката след диалозите със притежателя на „ Инерком “ като опит за понижаване на напрежението. Резервите които показах като финансов министър бяха припознати от министър-председателя и сходно присъединяване на страната е нецелесъобразно, безапелационен бе финансовият министър. Той бе явен, че българската страна разполага с задоволително механизми в лицето на КЕВР, Комисия за защита на конкуренцията и енергийния пазар и не е належащо намесата на страната. Преди това той мина по хронологията на събитията, като напомни, че към днешна дата няма информация от " Инерком " дали ще бъде позволена българската страна.

В допълнение финансовият министър изясни деликатно на депутатите, че опитите за въвличане в една частна договорка може да се одобри за реквизиция на активи на непознат вложител.

По думите на министър Горанов, всеки, който е имал избрани упования за инвестицията си, а те са били лимитирани има правни начини да претендира за тях. В момента ние към момента приказваме за хипотези, няма информация за затворена договорка и за прекачване на акции и по тази причина е значимо до каква степен се простира публичният интерес. Не би трябвало да се стига до там, че да се претендира, че страната (България) е неприятно място за вложения и към нея да бъдат проявени искания, изясни още Владислав Горанов.
Министъра на финансите се яви във краткотрайната комисия след координиране с премиера Бойко Борисов, който не участва на съвещанието с претекст, че направените от него изказвания могат да се употребяват в арбитражното дело на ЧЕЗ против България.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР