Българската държава е платила 20 340 британски лири, за да

...
Българската държава е платила 20 340 британски лири, за да
Коментари Харесай

20 хил. паунда от бюджета отишли за изложба на Рашидов в Лондон

Българската страна е платила 20 340 английски лири, с цел да може Вежди Рашидов да изложи свои скулптори и рисунки в фамозната лондонска изложба " Галиарди ". Това оповестява в. " Сега ", цитирайки отговор на министъра на културата Боил Банов на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Стоян Мирчев .
Оправданието на министерството за разхода е много любопитно - изложбата била част от формалната стратегия на българското европредседателство .
Според отговора на Банов самодейността за изложбата била на " Галиарди ", а Българския културен институт в Лондон бил съорганизатор. " Високо равнище на събитието способства за разпространение и повишение на имиджа на българската просвета във Англия, заради което изложбата е включена в формалната стратегия на европредседателството ", изяснява министърът.
Според отрасловия министър лондонската изложба се е задължила да провежда и да бъде хазаин на откриването на изложбата на 10 юли, да даде безплатно своите зали за интервала на изложбата (до 21 юли), както и кураторски услуги за подготовката на събитието, в това число " правенето на мейлинг лист, включващ известни представители на арт средите и на представители на елита на британското общество ". Българският културен институт поел останалите разноски по реклама на изложбата - печатане на предложения, дизайн на азбучник за издание от Международната конфедерация на арт критиците, принтиране на пет каталога с твърди корици за откриването на изложбата. Институтът е платил и за коктейла при откриването .
Българската дипломатическа работа също е била впрегната да работи за Вежди Рашидов. Външният министър Екатерина Захариева признава, че посолството ни в Лондон е подкрепило събитието с " оказване на подпомагане за разпространение и привличане на огромен брой посетители и присъединяване при формалното разкриване ". Захариева показва, че " пропагандиране на достиженията на българските създатели " е измежду функционалностите й на външен министър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР