Българската борса за електроенергия е увеличила над два пъти търгуваните

...
Българската борса за електроенергия е увеличила над два пъти търгуваните
Коментари Харесай

Почасови сделки на европазара увеличили 2.2 пъти борсовата търговия с ток у нас

Българската борса за електрическа енергия е нараснала над два пъти търгуваните за настоящия ден количества електрическа енергия, от както се е присъединила на европейския пазар през ноември 2019 година Това сочат данните за интервала декември 2019 - февруари 2020 година по отношение на същия интервал преди година, оповестиха от " Електроенергийния систематичен оператор " в четвъртък.

На 19 ноември 2019 година България и още шест страни от Източна Европа се причислиха към европейската почасова търговия https://www.mediapool.bg/bulgaria-vliza-v-evropeiskite-pochasovi-sdelki-s-tok-news300020.html с електрическа енергия. Дотогава в пазарното обединяване участваха 14 европейски страни, а по-късно са се присъединили още две страни -. В края на 2020 година би трябвало да се случи и третата вълна на включване в общата европейска търговия с ток, което в допълнение да усили ликвидността на обособените пазари и да понижи огромните разлики в цените по страни, водещи от време на време до спекулации.

Разширяването на пазарното обединяване е довело до доста повишаване на търговията след сполучливия старт на втората вълна за пазарна интеграция. Така от началото на работа през юни 2018 година към този момент са осъществени 36 милиона покупко-продажби, обясниха от държавния метафоричен оператор.

Съществено нарастване на търгуваните размери регистрират точно новите седем участника в обединяването. За Българската самостоятелна енергийна борса растежът на търговията е над два пъти за първите три месеца от включването си на общия европейски пазар.

Българската борса за ток е осъществила в регистрирания интервал общо 159 013 MВтч електрическа сила в сегмента в границите на деня, прецизираха от оператора пред Mediapool.. Година по-рано в аналогичния интервал и в този тип търговия са били осъществени 71 280 MВтч. Това значи 2.2 пъти нарастване на търгуваните количества за първите три цялостни месеца след присъединението на българския оператор към европейските почасови покупко-продажби.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР