Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) организира 14-та поред застъпническа кампания Национална

...
Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) организира 14-та поред застъпническа кампания Национална
Коментари Харесай

Национална библиотечна седмица: Книгите са само началото...

Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) провежда 14-та подред застъпническа акция „ Национална библиотечна седмица “. Тя ще се организира от 13 до 17 май под наслов „ Книгите са единствено началото… “ с поредност от разнородни събития в цялата страна.
Официалното разкриване на акцията ще се състои на 13 май от 13.00 часа в Софийската градска художествена изложба, а специфичен посетител ще бъде Артур Шелекенс, шеф на Асоциацията на публичните библиотеки в Кралство Нидерландия. Националната библиотечна седмица се провежда в партньорство с Фондация „ Глобални библиотеки – България “ и с поддръжката на Фондация „ Америка за България “.
Целта на 14-тото издание на Националната библиотечна седмица е да ангажира вниманието на законодателната, изпълнителната и локалните управляващи с неотложните проблеми в библиотечния бранш и нуждата от незабавни дейности за реформирането му.
Представата за библиотеките обичайно се свързва със съхраняването и опазването на паметта на нацията, само че задачата им през днешния ден е надалеч по-обхватна – да подкрепят всички браншове и всеки жител – от първия допир с книгата, през образованието и ученето през целия живот, осведомителната просветеност, професионалното развиване и израстване, научните проучвания, до осмислянето на свободното време и четенето за наслаждение. Библиотеките са духовно пространство за показване на културно-историческото завещание и среда за творчество, креативност и себеизява. Те обезпечават достъп на всеки до документи, услуги и интернет за просветителни и научни цели и подкрепя осведомителната, цифровата, медийната и образната просветеност посредством учене през целия живот. Младото потомство има своите упования за библиотеките – като за съвременни добре оборудвани центрове за достъп до информация, места за обществени връзки и просвета.
Българските библиотеки не могат и не би трябвало да бъдат изолирани от актуалните процеси на развиване. Техният капацитет към момента не се познава добре и не се употребява оптимално.
Библиотечният бранш в България сплотява над 4 000 публични, учебни и университетски библиотеки, а годишните визити са над 11,5 млн.
Най-новите изследвания за положението на публичните библиотеки демонстрират сполучливи положителни практики в районните и дребна част от читалищните библиотеки, само че обрисуват тревожна картина за нереформиран библиотечен бранш, който към момента не дава отговор на публичните потребности. Законът за публичните библиотеки /2009/ към този момент осма година не се извършва от способените управляващи. Не е въведен и признатия през 2015 година Стандарт за библиотечно-информационно обслужване, в който са избрани и минималните условия за осигуреност на популацията с библиотечни материали. Днес 39% от читалищните библиотеки нямат абонамент за периодически издания, едвам 35% от ново постъпилата литература в публичните библиотеки се набира посредством покупка, единствено 2% от тях дават достъп до платени бази данни, а 0,2% е делът на цифровите документи в библиотечните фондове, гласят данни от Проучване на ФГББ измежду публичните библиотеки през 2017 година
Аналогични са проблемите и с учебните библиотеки. Приетият през 2015 година Закон за предучилищното и учебно обучение планува обезпечаването на библиотечно обслужване посредством действието на учебни библиотеки, само че към момента не е одобрена плануванаъа в него поднормативна база. Библиотеките към висшите образователни заведения и научните организации също се нуждаят от по-добро финансиране и по-пълноценно потребление на потенциала им.
Българската библиотечно-информационна асоциация приканва за: Последователна национална политика в библиотечния бранш и единна тактика за развиването му.; Спешна промяна в мрежата на публичните библиотеки, която да обезпечи еднакъв достъп до библиотечни услуги на всички жители, без значение от това къде живеят, учат и работят.; Изпълнение на наредбите на Закона за предучилищното и учебно обучение във връзка с основаването и действието на учебните библиотеки – значим детайл в просветителния развой.; Научните и университетски библиотеки да бъдат приети за портал за достъп до научна информация с значима роля в процеса на научноизследователската и академична активност.
Българското общество има право на по-добри, модерни и съвременни библиотеки!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР