Българската библиотечна и информационна асоциация номинира сред най-добрите библиотеки в

...
Българската библиотечна и информационна асоциация номинира сред най-добрите библиотеки в
Коментари Харесай

Първа езикова гимназия във Варна - с най-добрата библиотека

Българската библиотечна и осведомителна асоциация номинира измежду най-хубавите библиотеки в страната Училищната библиотека на Първа езикова гимназия Варна в годишната ранглиста „ Библиотека на годината “ за 2017 година.
Работата на Училищната библиотека бе видяна и високо оценена от библиотечната колегия за следните достижения:

През 2017 година стартира ускорено осъществяване на Концепция за активността и развиването на учебната библиотека  за създаване на модерната й, новаторска визия.
    Стартира построяването на електронния азбучник на фонд Книги на учебната библиотека при Първа езикова гимназия. „ АБ – през днешния ден и на следващия ден “ е програмният  продукт, внедрен в  библиотеката.  На него работят множеството академични, районни, читалищни и учебни библиотеки в страната. Вече е качен 15% от библиотечния фонд. Електронният азбучник разрешава търсене в осведомителната база данни в действително време, от всяка точка на света.



Търсачката   може да се употребява през уеб страницата на гимназията и през профила на библиотеката във  Фейсбук. Следи се статуса на библиотечните материали, автоматизират се процесите по регистрация на библиотечните издания,  на читателите  и заемането за дома. Оптимизират се воденето на главните библиотечни  документи, и индикаторите на библиотечната статистика. Годишната инвентаризация – до скоро трудоемък и муден развой - се извърши бързо и елементарно с модул “Инвентаризация “. Читателите  имат опция да ревизират за дължими библиотечни материали от мобилни устройства или от вкъщи.



    Успешно се осъществя Стратегията и Програмата за осведомителна подготвеност. Програмата се създава въз основата на Стратегия за осведомителна подготвеност за учениците от Първа езикова гимназия. Стратегията и Програмата са в унисон с Националната тактика за поощряване и повишение на грамотността и Стратегията за дейно  прилагане на осведомителни и информационни технологии  в  образованието  и  науката на Република България. Целта е развиване на общата и осведомителната просветеност, образованието, преподаването и културата, въз основата на библиотечни услуги. Поддържане и одобряване на трайни привички за наслаждение от четенето, и умения за учене  през целия живот. Запознаване със тактики за намиране, и потребление на информация и хрумвания, основополагащи за сполучливата реализация на младежите в днешното осведомително общество, за осъществяване на задачата на българското учебно заведение.



Програмата се осъществя в Часа на класа по график,  уточнен с класните ръководители  по тематики, надграждащи знанията по осведомителна подготвеност.
Училищнят библиотекар осъществя програмата със лични сили и средства, без в допълнение финансиране.



    Учредяване и одобряване на клуб „ Приятели на библиотеката “, под мотото  „ Да се чете е съвременно! “. Клубът е отворен, и всеки искащ може да се причисли. В клуба членуват 17 девойки и момчета от 8 до 12 клас, обединени от любовта към четенето, разменящи си мисли и хрумвания във група Библиотечно общество (Първа езикова) във Facebook. Основните цели са: да се работи за разпространение  ресурсите на библиотеката, предизвикателство на дълготраен интерес към четенето, образуване на събития, свързани с книгите, литературата и другите изкуства, срещи с създатели, шерване на персонално творчество.
Клубът  има сбирки всеки вторник в учебната библиотека по време на огромното междучасие.



Дейност на клуба през 2017 година:
•    Организация и осъществяване на Великденски и Коледен благотворителен базар. Инициират се дарителски  акции за събиране на книги, които се продават в дните на базарите. Събраните средства се дават за подкрепяне на възпитаници от гимназията в затруднено материално или фамилно състояние.
•    Базар за използвани учебници и образователни помагал, извършен през септември.
•    Предизвикване на дълготраен интерес към четенето и почит към специалността на писателя, посредством образуване и осъществяване на срещи със модерни създатели на словото: Силвия Чолева, Стефан Иванов, Теодора Димова,  Алек попов, Доминик Карило. Срещите се реализараха  в партньорство с Община Варна и „ Нощ на литературата “, както и с първия и втория фестивал „ ВарнаЛит “. 


•    На 27 февруари се организира прочувствена среща с младия варненски правист Християн Облаков, чиято благородна и вдъхновяваща задача е да избави духа на Варна, спасявайки и популяризирайки архитектурното благосъстояние и атмосфера на нашия град. Вълнуващата презентация за архитекта на Варна Дабко Дабко, провокира серия от мемоари и въпроси. Обещахме си „ До нови срещи! “.
•    След утвърдена кандидатура пред самодейността Журналисти в учебно заведение на фонд „ Валя Крушкина “, основан при фондация „ Работилница за цивилен начинания “ ни гостува проверяващия публицист и притежател на премията „ Валя Крушкина “ госпожа Генка Шикерова. Срещата мина при голям интерес от страна на  ученици и учители. Задавани бяха въпроси за специалността на проверяващия публицист, подбора на тематиките. Много потребна среща за обогатяване на медийната просвета на учениците, стимулираща гражданското мислене на подрастващите.


•    Клуб „ Приятели на библиотеката “   провежда  Библиотечна лотария. Всички посетили учебната библиотека в интервала февруари – май,  участват в нея. Печелившите се изтеглиха   на специфична гала, а премиите бяха  ваучъри за закупуване на книги. Идеята  е да се провокира интерес към библиотеката, като институция и ще се осъществя всяка година с поддръжката на Училищното настоятелство.



    В Училищната библиотека се реализира и административното ослужване на учениците – информации, уверения, служебни бележки. Тази задача гълтам огромна част от времето, в което библиотеката работи с читатели.
    Един библиотечен експерт  - магистър „ Библиотечно-информационни действия и културна политика “ - на цялостен работен ден работи в Училищната библиотека. През 2017 година е минал образование за работа с платформата „ E-Twining “ – най-голямата платформа за планово образование в света. Обучението се организира от Център за развиване на човешките запаси  и Програма  Еразъм +. Библиотекарят е деен участник в работата на секция „ Училищни библиотеки “ и координатор за Варна.

Училищната библиотека на Първа езикова гимназия Варна не е огромна, само че с работата, която прави измежду младежите, върти огромното колело на системата от библиотеките в България и спомага за осъществяване на задачата на българското учебно заведение.. 


 

Вълшебните светове съществуват. Всяко дете има вяра в чудеса, в магията, във вълшебствата и всичко това с помощта на книгите. В гимназията, в случай че има място, което разрешава да се избяга мимолетно от напрежението и от шумотевицата, това е библиотеката. Винаги асоциирана с топлина, уют, радушност, тя успокоява мозъка и душата. Затова и тя е най-важното място в учебно заведение – храм на знанито и магията.
 

Докато преди две години библиотеката бе мястото, от което всеки възпитаник взимаше наложителната си литература, то в този момент тя е нещо доста повече – тя е мястото, където може постоянно да предложиш или да поговориш за литература (или пък за спектакъл, кино, история), да получиш отношение към своята характерност и интерес към същността си като възпитаник и персона. 

Откакто престъпихме прага на гимназията за първи път, доста неща се трансформираха, в това число и библиотеката  - учреден е клуб „ Приятели на библиотеката “, където всеки е добре пристигнал,  не единствено да предложи обичаната си книга, само че и да обмени усещания и хрумвания, да срещне другари и да взе участие в разнообразни действия.Клубът се трансформира в неизменима част от обществения и културния живот на гимназията. За последните години библиотеката се снабди с  нови и забавни книги съгласно усета и желанията на учениците, като в същото време и взе участие интензивно в коледните и великденските благотворителни базари на гимназията, където с изключение на да поддържа благотворителната идея, способства и за доближаването на учениците. Библиотеката се отличава с впечатляваща сбирка, само че и класификация и организация, по-достъпна за учениците,а скоро съобразена и с развиването на технологиите и голямата им приложимост измежду младежите, най-много възпитаници.

Отличителна линия и оригиналност е, че  в библиотеката към този момент има електронен азбучник. Не бяхме чували за това потребно за нас нещо, в случай че не бяха часовете по осведомителна подготвеност, където се срещаме с  организацията и функционалностите на библиотеките, какво е „ библиографско изложение “, по какъв начин да си намираме информация в библиотечни каталози  и бази от данни. Много потребни познания за нас!

Впечатляваща част от активността на библиотеката е организирането на срещи с известни културни персони – Генка Шикерова, Теодора Димова, Стефан Иванов, Силвия Чолева, Християн Облаков, които сътвориха извънреден и невъобразим до момента интерес в учениците и в преподавателите. Тези срещи дават освен опцията за запознаване от близко с специалността, само че и за допир до културния живот на всемирски изявени персони,често идоли на учениците.

Всички тези впечатляващи достижения на библиотеката не биха били вероятни без изключителната поддръжка и топло отношение на Виолета Василева – библиотекар, само че по-точно нравствен и културен просветник на учениците. Отношението към ученика и неговите ползи, отзивът при молба за помощ или услуга, проявата на задълбочено знание освен по литература, само че и за кино, спектакъл, културни и художествени събития, желанието и непрекъснатият блян към възстановяване, запленяват същински учениците и ги подтикват да оценят библиотеката като незаменима част от гимназията.

Вълшебствата съществуват, само че от време на време е нужна малко помощ някой да ти отвори вратата към света на магията, към света на книгите, към библиотеката. А за последните две години Виолета Василева държи вратата на библиотеката необятно отворена за всеки, който има нужда от малко магия.

С почитание и обич към книгите и предпочитание още веднъж да е в библиотеката,
Паша Караиванова
Председател на Ученическия съвет към Първа езикова гимназия, Варна 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР