Българската банка за развитие ще отпуска финансиране на български фирми,

...
Българската банка за развитие ще отпуска финансиране на български фирми,
Коментари Харесай

ББР ще кредитира проекти по Механизма за свързване на Европа

Българската банка за развиване ще отпуска финансиране на български компании, които имат утвърдени планове по Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe Facility или МСЕ).
МСЕ е многогодишна европейска самодейност, част от тактиката „ Европа 2020 " за образован, резистентен и приобщаващ напредък на политиките в региона на енергетиката и климата. В края на 2019 година ББР подписа съглашение с Европейска комисия като прилагащ сътрудник по самодейността.
Целта на механизма е да подкрепя с безплатна помощ вложенията при основаване на мрежа от транспортни връзки във всички райони на Съюза. България е бенефициент на тази помощ и до края на 2019 година е получила утвърждение за 20 плана, които включват проучвателни действия, рационализация и рехабилитация на превоза - общо 417 500 000 евро. Размерът на подкрепените вложения е 604 800 000 евро.
Работната стратегия на МСЕ за 2019 година и 2020 година е разграничена на 2 пакета с общ бюджет 196 млн. евро. Първият от тях е за рационализация на системи за ръководство на ЖП инфраструктура, а вторият се отнася за въвеждане на различни горива.
За да бъде потребна на българските компании, които имат интерес към механизма, Българската банка за развиване ще обезпечи финансиране за другите стадии от осъществяването на плана, допълвайки безвъзмездната помощ с кредитен запас. ББР ще преглежда постъпилите претенции за финансиране и след утвърждение плановете ще могат да аплайват и за безплатна помощ от Европейска комисия (чрез европейската организация INEA, която управлява програмата).
Срокът за кандидатстване по поканата за набиране на планови оферти е 14 февруари 2020 година След този период приемът ще се реализира на тримесечна база до март 2021 година Минималният размер на безвъзмездната помощ по план е 1 млн. евро, а минималното финансиране от страна на Българска банка за развиване е 5 млн. евро.
До момента сътрудници по механизма са: Европейската капиталова банка и национални банки за развиване като CDC (Франция), ИКО (Испания), BGK (Полша), SID (Словения) и MFB (Унгария).

Механизмът за свързване на Европа (МСЕ) е основан с Регламент (ЕС) № 1316/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 11 декември 2013 година, и обгръща секторите „ Транспорт ", „ Телекомуникации " и „ Енергетика ". Проектите от общ интерес за бранш „ Телекомуникации " са избрани в Регламент (ЕС) № 283/2014 по отношение на насоки за транс-европейските мрежи в региона на телекомуникационната инфраструктура.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР