Българската банка за развитие призна, че е имала контакт с

...
Българската банка за развитие призна, че е имала контакт с
Коментари Харесай

Българската банка за развитие имала интерес към ЧЕЗ, но отрязала Гинка!

Българската банка за развиване призна, че е имала контакт с Гинка Върбакова и компанията й Инерком. Както писахме по-рано, Българската банка за развиване не е финансирала или заставала зад Гинка Върбакова в договорката за покупката на ЧЕЗ, разгласи Стоян Мавродиев.

По-късно по време на съвещанието обаче стана ясно, че интерес към договорката за ЧЕЗ е имало. В отговор на писмо, изпратено от "Инерком " за рефинансиране на заема на електроразпределителното сдружение, от банката дали отговор, че имат интерес, само че до финансиране не се е стигнало.

Главният изпълнителен шеф на Българска банка за развиване (ББР) Стоян Мавродиев изясни, че е получил от компанията на Гинка Върбакова "Инерком България " молба за разглеждане на опцията за рефинансиране на заема на ЧЕЗ. На него ББР са дали отговор, че имат подготвеност, само че този отговор не е ангажимент, тъй като има доста инспекции, които би трябвало да бъдат осъществени. По думите на Мавродиев след отговора на ББР нищо не е последвало и банката не е поемала задължения за финансиране на договорката.

"Това е банкова процедура, не е правнообвързващ ангажимент. За мен е потресаваща тази операция, която прави бордът на ЧЕЗ и по този начин заблуждава и чешкия министър председател ", сподели той.

"Значи това е все едно да питат една банка дали дават заеми и тя да отговори - да, даваме ", заключи обяснението на ББР ръководителят на енергийната комисия Делян Добрев. Мавродиев акцентира, че "Инерком " може да имат същински банкови гаранции от други банки, само че ББР не е измежду тях.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР