Българската банка за развитие има силен спад на финансовия си

...
Българската банка за развитие има силен спад на финансовия си
Коментари Харесай

Българската банка за развитие излезе на загуба от 5,6 млн. лв.

Българската банка за развиване има мощен спад на финансовия си резултат през първите три месеца на годината, демонстрират отчетните данни, оповестени от Българска народна банка.

В интервала януари – март 2021 година държавната банка, която би следвало да поддържа дребния и междинен бизнес в страната, е генерирала загуба от 5,6 млн. лева За съпоставяне през първите три месеца на предходната година тя е била на облага от над 9 млн. лева, демонстрират данните на Българска народна банка.

Това е извънредно, като се има поради, че действително приходите на банката от нейната съществена активност в обсъждания интервал са нарастнали.

Банката е генерирала чист доход от лихви – т.е. разликата сред приходите от лихви, които е генерирала и разноските за лихви, които тя е изплатила – възлизащи на 21,4 млн. лева Това е с цели 67% повече спрямо предходната година, когато чистите доходи от лихви са били 16,8 млн. лева По този метод общият чист действен приход на банката възлиза на 22,3 млн. лева, което е с цели 39% растеж на годишна база.

Но в това време банката е отчела неочакван растеж на административните си разноски – т.е. разноските за заплати и други. През първите три месеца на 2021 година банката е изразходвала над 6 млн. лева по това перо. За съпоставяне през предходната година този разход е бил 3,8 млн. лева

Най-голяма обаче е разликата, която банката регистрира в провизиите на възможни проблематични заеми. Само за първите три месеца Българската банка за развиване е осчетоводила хранителни запаси на стойност над 18 млн. лева, което е с цели 939% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Провизиите са отчисления от капитала на банката, с които се възнамерява покриването на възможни загуби по събирането на към този момент отпуснати заеми.

 
Финансов доклад на ББР към март 2021 г.  Млн. лева.Промяна на годишна базаНетен доход от лихви 21,467%Нетен доход от такси -0,4-171%Общо чист действен доход22,339%Административни разходи6,162%Провизии18,2939%Печалба след данъци 5,6-162%Източник: Българска народна банка
Повечето  банки у нас усилиха в края на предходната година провизиите си, заради несигурната обстановка с коронакризата и усложненията на редица бизнеси. Това докара до намаление на чистата облага на банковата система на половина за 2020 година През първите три месеца на 2021 година обаче облагата на банките у нас още веднъж стартира да се усилва. Те регистрираха облага от 350 млн. лева за първото тримесечие от годината, което е с цели 18% повече в съпоставяне със същия интервал на 2020 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР