Българската банка за развитие (ББР) с подкрепата на водещата туристическа

...
Българската банка за развитие (ББР) с подкрепата на водещата туристическа
Коментари Харесай

ББР предложи финансиране на бизнеса в Хасково

Българската банка за развиване (ББР) с поддръжката на водещата туристическа медия TravelNews и Община Хасково показа финансовите принадлежности за подкрепяне на бизнеса на среща в Хасково.

Семинарът е част от поредицата 15 събития, които се организират в цялата страна и беше открит от зам.-кмета на общината Динко Тенев. „ Създали сме 8 стратегии в поддръжка на компаниите, като задачата ни е да сме на помощ за тези, които не могат да се извърнат към обичайните банки “, заяви Надежда Атанасова от ръководство „ Корпоративно банкиране “ в ББР.

„ Това е единствената държавна българска банка, която поддържа дребния и междинния бизнес. Дейността ни през последните две години беше изместена от финансирането на нови бизнеси към кредитополучатели в дребния и междинния бранш. Банката действа като всяко една комерсиална конструкция и работи с народен фонд, микро финансиране и лизинг. Разликата с другите банки е, че поддържаме и фонд за дялови вложения, който подпомога бизнеса посредством дялов капитал “, посочи Атанасова. ББР предлага и косвено финансиране посредством други търговски банки посредством даването на гаранции за отпусканите средства.

Надежда Атанасова показа на бизнеса в Хасково и цифровата платформа Business Booster, създадена от ББР. Чрез нея компаниите могат да аплайват за заеми напълно онлайн. Там също могат да открият, попълнят и качат всички нужни документи и заявления за финансиране. Интересното за Business Booster e, че през него потребителите могат да основат собствен електронен магазин и нов бизнес модел, позволявайки им да бъдат изцяло цифрови.

Кристиян Кирков, специалист в екип „ Бизнес развиване “ в ББР, показа съответно продуктите за бизнеса в Хасково. За туристическия отрасъл са налични две акции: „ Ликвидна помощ за ресторантьори “ и „ Ликвидна помощ за хотелиери “.

Чрез програмата „ Подкрепа за туризма “ се дават кредитни линии, заем овърдрафт и общоприет заем за оборотни средства на хотелиери и ресторантьори, които не са прекратили активност през 2020 година и 2021 година Максималният размер на финансиране се дефинира по отношение на размера на компанията и типа артикул – 500 000 лева за сдружения с личен състав до 49 души (или 20% от чисти доходи от продажби за 2019 г.) и 750 000 лева за сдружения с личен състав от 50 до 249 души (15% от чисти доходи от продажби за 2019 г.). Максималният размер на заем овърдрафт е 250 000 лева Програмата за финансиране предлага и продължен период за общоприет заем за оборотни средства – 48 месеца. Поставено е и минимално условие за обезпеченост на главницата. Гратисният интервал е 18 месеца за хотелиерите и 12 месеца за ресторантьорите.

Банката предлага и нова стратегия, предизвикана от инфлацията. „ Всъщност новият ни артикул „ Кредит за първични материали и материали “ не финансира единствено тях, а и изплащането на заплати и задължения към снабдители. Голямото преимущество на услугата е, че не се желае поръчителство. Таванът на заема е 200 хиляди лева “, описа Кирков.

Фокусът за всички артикули на ББР е предприятия, които не могат да дават задоволително поръчителство на обичайните банки. Има три съществени групи, които не могат да бъдат кредитирани обичайно. Първата такава е тази на започващите компании „ стартъп “ в областта на производството. Кредитът, който е наличен за сходни предприятия, е в размер 200 000 лева и служи за закупуването на машини и техника.

„ Другото, което финансираме, е бизнесът в креативната промишленост. За него отпускаме заеми до 500 хиляди лева, като има условия за поръчителство и за самоучастие “, изясни Кристиян Кирков. Малки и междинни предприятия по линията „ Бизнес “ също могат да се възползват от услугите на ББР. За такива банката предлага оборотно и капиталово финансиране, а преимуществото е, че има облекчени условия за поръчителство. То може да бъде върху самите машини или съоръжение. Самоучастието е сред 5 и 20%. Допускат се даже машини и съоръжение втора ръка при поръчителство обаче към 20%.

ББР посочи като своя цел финансирането на прехода към зелена, кръгова и устойчива стопанска система. Поради тази причина банката показа и план, обвързван със “зелената сила ”. Тя поддържа създаване на слънчеви панели за лични цели и предизвиква тази еко самодейност. Приветства хотелиерите да се извърнат към мярката, защото това фрапантно би облекчило разноските за електрическа енергия. „ Предлагаме до 85% финансиране, т.е. самоучастието е едвам 5%, а срокът за погашение е 15 години “, сподели Кирков.

Друг артикул, който ББР предложи, е финансирането на фирмените разноски за електрическа енергия. „ Енергийна поддръжка за предприятията “ е артикул, който се открои като наложителен предвид на обстановката с възходящите сметки за ток. Мярката разрешава да се кандидатства за заеми до 200 хиляди лева, които могат да покрият разноските до 4 поредни месеца. Предложението е положително за бизнесите, които не могат да покрият енергийните си разноски, защото заеми не са обезпечени, а разплащането може да се случи в 12-те месеца след издаването на финансираната фактура.

Банката дава опция и на розопреработвателите да аплайват по специфична стратегия. Те поддържат дестилериите с заем до 1 млн. лева, като обезпечението по него е самото розово масло. Финансирането е до 80% от цената на маслото, което е най-голямото на пазара, защото множеството институции оферират до 50%.

Като неповторимо за продуктите на ББР специалистите акцентираха финансирането на данъчни отговорности, както и рефинансиране на съществуващи отговорности към финансови институции, които са просрочени до 90 дни. Това е добра опция, защото общоприетите финансови банки заобикалят тази процедура. Освен това посредством лизинговото си сдружение финансира закупуването на камиони, бусове и рейсове. Условията са облекчени и с поръчителство върху транспортните средства, като могат да са и втора ръка.

Йоана Шомова
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР