Българската банка за развитие (ББР) работи по вариант за повторно

...
Българската банка за развитие (ББР) работи по вариант за повторно
Коментари Харесай

Живко Тодоров, изп. директор на ББР: Работим по вариант за повторно кандидатстване по гаранционната програма за физически лица

Българската банка за развиване (ББР) работи по вид за наново кандидатстване по антикризисната гаранционна стратегия за физически лица, за която получи мандат от държавното управление, както и за удължение на периода за кандидатстване до юни 2021 година Финансовата институция изчаква финално утвърждение от Европейска комисия по новите условия на програмата за бизнеса, с цел да може да дава финансиране в по-голям размер и по-дълъг период за кандидатстване. При утвърждение, лица и компании, които ще изпитат усложнения при още един локдаун, ще могат да се възползват от двете стратегии. Това съобщи изпълнителният шеф на ББР Живко Тодоров по време на Третия банково-финансов конгрес „ Бъдещето на парите ".

„ Парите имат бъдеще, а тези, които влагаме в този момент в стопанската система, ще ни го подсигуряват. ББР се стреми да подкрепи целия български бизнес, от всички вероятни браншове на стопанската система. Затова и внесохме за утвърждение в Европейска комисия нови, усъвършенствани параметри по програмата, посредством които достъпът до кредитиране да е вероятен за още по-широк набор от компании. Заложили сме удължение на периода за кандидатстване до края на юни 2021 година и увеличихме оптималния размер на заемите на 1 млн. лева за дребни и междинни предприятия. По програмата към този момент ще могат да аплайват и огромни компании, като заемът, който ще могат да употребяват, е до 2 млн. лева При утвърждение на параметрите от Европейска комисия ще дадем опция на фирмите, които към този момент са получили средства, да аплайват наново до постигане на новия оптимален размер ", добави Живко Тодоров.

Основната цел на ББР сега е да даде глътка въздух освен на българския бизнес, само че и на физическите лица, изпитващи финансови усложнения около пандемията от COVID-19. Експерти на финансовата институция работят по вид, при който те също да могат да аплайват наново за безлихвен заем.
" Нашите стратегии са отворени за безусловно всички сектори, не вършим изключение. ББР не кредитира, тя отпуска гаранции, дава портфейлни гаранции на комерсиалните банки-партньори, защото ние не можем да се конкурираме с тях ", сподели още изпълнителният шеф на банката. По думите му Българската банка за развиване ще продължава да играе ролята на сътрудник на комерсиалните банки в страната, като има подготвеност да ръководи и още стратегии, в случай че държавното управление й разпореди мандат за това.

" В Групата на ББР има дъщерни сдружения, които са основани за поддръжка на най-малките и започващите компании. Това са Микрофинансиращата институция ДЖОБС и Фондът за финансови вложения ", акцентира Живко Тодоров.
Според данните от докладите на комерсиалните банки, към 24 ноември за безлихвени заеми са утвърдени близо 23 000 души, а общата стойност на заемите е съвсем 95 млн. лева По гаранционната стратегия в поддръжка на бизнеса банката е удостоверила за гарантиране 1004 компании за заеми в размер на над 129 млн. лева Програмата за МСП има подготвеност да поеме заеми в размер до 1,2 милиарда лева
ББР взе участие и в програмата beamUp lab, основана по самодейност на Българската фондова борса (БФБ). В продължение на една година фирмите, включени в нея, ще се срещат с другите благоприятни условия за финансиране, с цел да могат сполучливо да осъществят новите си хрумвания.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР