Българската банка за развитие (ББР) отпусна с инвестиционен заем в

...
Българската банка за развитие (ББР) отпусна с инвестиционен заем в
Коментари Харесай

ББР отпусна 25 млн. евро на VIVACOM

Българската банка за развиване (ББР) отпусна с капиталов заем в размер на 25 млн. евро на телекомукационната компания VIVACOM, оповестиха от държавната банка. Матуритетът му е до 5 години.

Инвестициите в инфраструктурни планове от национално значение са измежду целите на ББР в осъществяване на тактиката й за икономическо развиване на страната. Конкретните политики в тази област са отговор на потребностите от модернизиране и развиване на цифровата инфраструктура за разрастване евентуална на институциите и бизнеса у нас и в района. Те бяха маркирани и в границите на интернационалния ББР конгрес „ Инфраструктура за напредък “, който се организира през м. април т.г. в София. По данни на Световния стопански конгрес, има директна връзка сред разгръщането на цифровата инфраструктура и развиването на стопанската система – всеки спомагателни 10% интернет достъп могат да доведат до 1,2% нарастване на растежа на Брутният вътрешен продукт на разрастващите се страни. Голяма част от фирмите се насочват от ден на ден към основаване на своите бизнес модел с фокус върху цифровите връзки и този преход е индикативен за потребността от рационализация на мрежите и инфраструктурата.

Според един от главните европейски документи – „ Програмата в региона на цифровите технологии за Европа “ ускоряването на високоскоростен достъп до Интернет ще разреши да се извлекат оптимални изгоди от съществуването на обединен дигитален пазар за семействата и компаниите. Към момента по данни на Евростат в България има най-ниското разпространяване на широколентов интернет в семействата измежду всички страни-членки на Европейски Съюз. Инвестиционният заем, провиснал на VIVACOM, ще подкрепи смяната на тази статистика, като бъде ориентиран за в допълнение развиване и нарастване потенциала на оптичната и мобилната мрежа, както за и обезпечаване на високоскоростни широколентови услуги по медна мрежа в по-малки обитаеми места.

Българската банка за развиване възнамерява да продължи и разшири напъните си за поддръжка на основни инфраструктурни планове в тази и други области. В този подтекст банката приготвя в партньорство с VIVACOM корпоративна акция за развиването на IT просветителната инфраструктура в страната. Целта е достъпът до цифровите технологии да доближи до уязвими обществени групи. Първа стъпка в тази посока е взаимната благотворителна акция на ББР и VIVACOM, с която ще бъде предоставено компютърно съоръжение и обезпечен безвъзмезден Интернет за фондация „ Свети Никола “. Дарението е предопределено за един от домовете за деца, лишени от родителска грижа, с които работи фондът – Центъра за настаняване от фамилен вид в с. Гаврил Геново, където ще бъде оборудвана компютърна зала за децата от 7 до 18 години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР