Българската банка за развитие (ББР) е раздала на определен кръг

...
Българската банка за развитие (ББР) е раздала на определен кръг
Коментари Харесай

Кирил Петков: Някои от големите кредити от ББР отиват на прокурор

Българската банка за развиване (ББР) е раздала на избран кръг компании огромни заеми отвън закона за активността си. Това съобщи по време на чуването си в Народното събрание през днешния ден служебният министър на стопанската система Кирил Петков.

В банката са работили на тъкмо противоположния на логиката метод, като са се опитвали да оправдават, че риск (за банката) няма.

Някои от случаите ще бъдат предоставени на прокуратурата, съобщи Петков.

" Двайсетте най-големи заема покриват 90% от средствата на банката. Говорим за над 2 милиарда лв. ", посочи Кирил Петков и добави, че междинният размер на дълга е към 80 млн. лв..

В съпоставяне с останалите банки за развиване това е нечувано, безапелационен бе Петков.

Оправданието на ББР за какво са се давали толкоз огромни заеми е " банката да бъде на облага ", изясни министърът.

" Това, което виждаме е, че за 2020 година има загуба от 130 млн. лева, за първите 6 месеца на 2021 година загубата ще е близо 100 млн. лв. ", сподели Петков. Според него тезата, че тези заеми са печеливши очевидно не е вярна.

Другото, което било видяно е, че ръководството на риска на банката по никакъв метод не се е опитвало да следи дали има съгласуваност сред кредитополучателите, изясни Петков.

Следващото нещо, което направило усещане, по думите на министъра, било това, че междинният матуритет на тези 20 заема надвишава 10 години, като множеството от тях имат така наречен " балонно " заплащане - в края на периода на контракта.

" Плащате си 10 година лихвата, а главницата идва най-после ", изясни Петков. Според него тези заеми са доста рискови и е нужно обезпечението да е доста съществено.

Що се отнася до обезпечението, Петков даде няколко образеца.

Първият е с заем за 150 млн. лева, гарантиран с парцели, които кредитополучателят не може да употребява по време на действието на контракта. Ако обаче го направи, плануванаъа санкция е 5 хиляди лв., обясни Петков.

При различен заем за 150 млн. лева, обезпечението било самото комерсиално дружество. Министърът означи, че приходите на тази компания при сключването на контракта били за 1 млн. лева, в следствие обаче бизнес проектът ставал доста нападателен със заложен растеж на продажбите от 28 пъти. На базата на този бизнес проект били дадени 150 млн. лева заем, сподели министърът.

Като трети случай Петков уточни сдружение в усложнение, на което ББР отпуснала заем за 100 млн. лева, с поръчителство прекрасен парцел. В този случай външен съветник, притеглен от шефовете на банката, споделил: " Ние знаем по какъв начин да преструктурираме този заем по най-ефективния метод. Разделяме сдружението на две сдружения - едното поема хубавия актив, а другото - не. А по-голямата част от заема отива в сдружението, което няма актив. "

" При това разделяне на риска доста ясно се вижда, че рискът за банката напълно е бил комплициран по най-неподходящия метод ", изясни Петков. И добави, че Надзорът на банката ще вкара този случай в прокуратурата.

По негово мнение от 2017 година насам шефовете на банката се сменят, само че метода на кредитиране остава еднакъв.

Освен Кирил Петков пред депутатите през днешния ден застанаха служебният министър председател Стефан Янев и вицепремиерът Атанас Пеканов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР