Българската авиокомпания GullivAir привлече вниманието с намерението си да открие

...
Българската авиокомпания GullivAir привлече вниманието с намерението си да открие
Коментари Харесай

Младата българска авиокомпания GullivAir в страната на късите и дългите полети

Българската самолетна компания GullivAir притегли вниманието с желанието си да открие директна линия до Съединени американски щати. Тя към момента се бави, само че слотовете за лятото са декларирани. Превозвачът стартира полети до балкански столици. В по-дълъг небосвод въпросът е по какъв начин ще се пълнят самолетите.
В най-тежкия миг за авиацията, в който към пандемията и рестриктивните мерки за пасажерите се прибавят война, затворени въздушни пространства и скок в цените на горивата, на българска земя един нов авиопревозвач прави опити да разгърне мрежата си, и то с трансконтинентален обсег.

Това е малко познатата към момента GullivAir, която тази пролет стартира да извършва полети до няколко балкански страни. Лети към този момент до Скопие и Тирана и сред София и Бургас, когато черноморското летище работи.

Интересът към нея обаче беше провокиран от друго - декларираните й планове да пусне постоянна директна линия до Съединени американски щати. Или да възроди полетите от далечното минало на самолетна компания " Балкан " до Ню Йорк.
Реклама
Новината за това, че GullivAir е получила позволение за период от две години от Департамента по превоз на Съединени американски щати, пристигна преди година, като малко по-късно компанията се похвали и с позволение от Канада. Все още няма изясненост по кое време в последна сметка ще стартират полетите, само че по неофициална информация GullivAir е декларирала слотове за лятото на летище София за полети до Съединени американски щати и Канада.

Цялостният проект за постоянните задокеански линии обаче крие редица незнайни. Ще успее ли самолетната компания да разгърне районната си мрежа за запълването на тези полети и ще има ли зареждане от по-далечни страни. Ще съумеят ли да излязат финансовите сметки отвън положителната реклама за самолетната компания. И за какво досега до тях не се е стигало макар по-добрите години за авиацията. Или за разлика от чартърите, с които се занимава все още превозвачът, постоянните полети са огромна крачка, която може да препъне мнозина.
Коя е новата компания
Компанията " Гъливеър " с капитал 533 хиляди лева е записана през 2016 година под името " Топ джетс ", заменено с актуалното в средата на 2020 година " Гъливеър " през " Еър логистик " е еднолична благосъстоятелност на Янко Иванов.

Той е досегашен шеф на чартърната компания " Би Ейч Еър ", част от групата на туроператора Balkan Holidays и обвързвана с мажоритарния притежател на Първа капиталова банка Цеко Минев.
Реклама
Американската фантазия на Янко Иванов съществува от години, още по време на ръководството му на " Би Ейч Еър ". През 2014 година компанията печели правото да открие директна постоянна линия сред София и Ню Йорк и Чикаго, като получава лиценз от Съединени американски щати, а упованията към оня миг са линията да започва напролет на 2015 година През 2017 година държавното управление дефинира същата самолетна компания за въздушен транспортьор, който да прави полети от България до Канада, като превозвачът бил декларирал подготвеност да стартира употреба на директна постоянна линия София - Торонто - София с първични проекти за две честоти седмично. Намеренията за постоянни линии не се случват, като има основна разлика сред това да получиш правото и това действително да разработиш дадена постоянна линия. Така компанията остава да развива активност в полето на чартърните полети и мокрия лизинг - отдаване чартърен на самолети с екипажи.

От протокола от общото заседание от 11 август 2021 година излиза наяве, че Янко Иванов е освободен от поста шеф. Но съгласно последния дружествен контракт, променен през август 2021 година, той към момента е в листата на притежателите на " Би Ейч Еър ". В доклада на " Би Ейч Еър " се вижда, че за 2020 година компанията е свила приходите си фрапантно - от 123.7 млн. лева на 36.9 млн. лева, като пандемията очевидно е нанесла сериозен удар върху активността й и за 2020 година чартърната компания е на загуба от 1.15 млн. лева По-нови финансови данни ще има забележими след месеци.

Усилията на Иванов се насочват към новата " Гъливеър ". Янко Иванов отхвърли да отговори на въпросите на " Капитал ", като изданието се пробва от месеци да получи информация от него за проектите на превозвача, построяването на мрежата, наличните самолети, финансирането и така нататък
Американската фантазия на Янко Иванов съществува от години, още по време на ръководството му на " Би Ейч Еър " Четено Коментирано Препоръчвано 1 Инвестиции 2 Войната в Украйна 3 Неща 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Икономика 1 Икономика 2 Политика 3 Войната в Украйна Реклама Самолети и други проблеми
По неофициална информация самолетната компания разполага с 3 огромни самолета Airbus A330-200 и три ATR 72 - 600 за районни полети. Според представители от пазара част от концепцията е по-малките самолети ATR 72 да зареждат от страната и от прилежащи страни по-големите Airbus и техните задокеански полети.

Съществена част в пъзела от линии на самолетната компания съгласно бранша е било откриването на линия сред Индия и София, която да послужи за обезпечаване на пасажери за полетите до Съединени американски щати, като към компанията имало индийски интерес, за което няма удостоверение от Иванов. През юли предходната година самолетната компания бе избрана за народен транспортьор от София до Ню Делхи, само че към момента няма декларирани дати за пускане на полети.

Авиокомпанията обаче стартира предходната година да лети сред София и Бургас. Появиха се и хрумвания за полети сред София и Русе, само че привеждането на дунавското летище в редовност ще отнеме известно време, като през седмицата стана ясно, че Министерството на превоза е изпратило писмо до кмета на Русе с искане да трансферира собствеността на летището към структурата на министерството.

Компанията стартира и с насърчаване на така наречен си портфолио " Балкани ", като стартира полети до Скопие и Тирана (през март и април), като се чакат и полети до Солун от 17 юни, които обаче към момента не са в продажба, и до Букурещ с незнайна начална дата. Това, което излиза наяве от първия полет до Тирана и от самолета, с който той беше изпълнен, е, че GullivAir е употребила не един от своите ATR, а различен - на компанията Jump Air, под наем транспортьор, основан във Вилнюс, Литва. От данните във Flightradar24 се вижда, че самолетът се употребява интензивно в последните дни по покриването на районните линии до Тирана и Скопие. Данните за трите ATR-а на компанията пък демонстрират, че те не се движат в последните дни, като третият се е прибрал на 1 април в София от Швеция. Според представители на авиационния бранш аргументите за странните промени се коренят в глобите, наложени на Русия, и произхода на трите ATR-a, които са били взети на лизинг и някъде в редицата е имало съветско диря. Или на GullivAir й се е наложило бързо да реши този неочакван проблем, като откри транспортно средство, което да покрие линиите.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Американската фантазия
Съдбата на презокеанските полети до Ню Йорк и Торонто към този момент е в мъгла. Липсва информация по кое време ще започват те и по какъв начин ще бъдат захранвани с пасажери огромните самолети A330. От пазара считат, че от България до Съединени американски щати се лети кампанийно, пазарът не е задоволително огромен и наоколо има огромни хъбове с варианти, като Истанбул да вземем за пример.

Освен пазарните особености друга основна спирачка са американските условия за сигурност.

Наскоро столичното летище се похвали, че най-сетне е получило позволение за извършване на директни полети до Съединени американски щати. Това става, откакто в средата на октомври 2021 година екип от Департамента по вътрешна сигурност в Администрацията по сигурността на превоза на Съединени американски щати е бил на ревизия на столичната аерогара.

Определени условия обаче има и към превозвачите, описват от пазара, като да вземем за пример това резервационната система на самолетната компания да може да кореспондира с американските служби, тъй че съмнителните пасажери да бъдат засичани на доста ранен стадий. Това е провокирало закъснение на стартирането на полетите, споделиха източници от бранша, като информацията не беше доказана от Янко Иванов.
Сигурността на чартъра
Досега огромните самолети се употребяват за чартърни полети до дестинации като Малдиви или Доминикана, което е един надалеч по-предвидим бизнес с обмислен риск. Финансовият доклад демонстрира доходи 3.2 млн. лева за 2020 година, като 1.5 млн. лева са от интернационален транспорт сред Европейски Съюз и трети страни, а 1.3 млн. лева от транспорти сред България и Европейски Съюз или трети страни, като компанията е на облага през 2019 и 2020 година

Вече беше и оповестено, че GullivAir е определената от транспортното министерство самолетна компания с право да експлоатира линии сред София и Тайланд и Малдивите и по-конкретно Банкок и Мале 2 пъти седмично. Съдбата на постоянни линии до дестинациите към момента също е неразбираема. Има информация обаче, че ще има чартърни полети, като да вземем за пример до о. Пукет през есента на тази година.

През актуалната година бизнесът е по-лесен за GullivAir, защото заради пандемията от страна на лизингодателите е имало по-добри условия за заплащане на вноските, които се начислявали единствено когато самолетите летели, изясняват от бранша. Това обаче нямало да е по този начин от следващата година, когато всеки месец ще се заплаща всичко дължимо. Едновременно с това множеството летища имат положителни условия първоначално за самолетните компании, които откриват нови направления, с цел да подтикват трафика. Това обаче се трансформира с времето. Или в бъдеще компанията ще би трябвало в действителност да подсигурява добра претовареност и натоварване на самолетите си, с цел да успее да разгърне стабилно активността си.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР