Българската авиокомпания Гъливер спря да продава билети за полета София-Скопие

...
Българската авиокомпания Гъливер спря да продава билети за полета София-Скопие
Коментари Харесай

Полетите София-Скопие тъкмо тръгнаха и взеха, че спряха |

Българската самолетна компания " Гъливер " спря да продава билети за полета София-Скопие от 21 май, заяви профилираният самолетен портал exyuaviation.

Според македонски медии полетите се реализират със 7-8 пасажери, а е имало случаи, когато са борда е имало по-малко пасажери от екипажа на самолета.

Засега не е ясно дали полетите се анулират дефинитивно, защото няма пояснение от българската самолетна компания, която е спряла да продава билети и за Тирана. Скопие и Тирана бяха единствените непознати дестинации на " Гъливер ".

Авиокомпанията поддържаше маршрута София-Скопие с турбовитлов аероплан ATR 72–600, който е с потенциал 65 места. Полетите бяха в понеделник и в събота. Цените - от 128 до 300 лева за в двете посоки пътешестване.

Авиомаршрутът беше открит единствено преди месец с доста звук след дипломатически старания. 

Линията София – Скопие бе пусната от министър Събев без значение от предизвестията, че е неефективна, а опит на бТВ показва образно, че до македонската столица се стига по-бързо с автомобил, в сравнение с аероплан.

Възстановяването на въздушната връзка сред София и Скопие беше предстоящата и оповестена първа съответна стъпка от съдействието, оповестено след първата среща на министър председателите Димитър Ковачевски и Кирил Петков на 18 януари в Скопие.

Това не е първата авиолиния, която непосредствено свързва двете столици. На 25 април 1965 година е открита интернационална въздушна линия на ТАБСО по маршрута София - Скопие. В 08:00 ч. от аерогара София излетява първият аероплан ИЛ-14, който след 51 минути каца на летището в Скопие. Пътниците са посрещнати от публични лица, отпред с републиканския секретар по превоза и известията Георги Русковски, от публицисти и доста жители. Полетите от София се извършват в неделя.

Години по-късно, откакто на 15 януари 1992 година България публично признава Република Македония, през март същата година министърът на превоза Александър Александров се договаря с министъра на превоза и известията на Република Македония Александър Лепавцов въздушната линия по маршрут София-Тирана, открита година по-рано, да бъде с непосредствено кацане в Скопие. На 6 май 1992 година в София Александров публично открива линията. С първия полет на 6 май 1992 година от Скопие идва министърът на превоза и известията на Македония Александър Лепавцов.

На 21 май 1992 година вечерта по новооткритата постоянна линия София-Скопие е осъществен полет на държавната самолетна компания " Хемус ер ". Със аероплан " Як-40 " пътуват 25 пасажери. Полетът продължава към 20 минути. Полетите от София до Скопие се извършват в четвъртък, петък и събота сутринта, а в противоположната посока - в понеделник, вторник и сряда. Билетът в едната посока коства 60 $, а в двете направления - 90 $.

На 14 декември 2007 година министърът на превоза Петър Мутафчиев открива авиолинията по маршрута София-Скопие, която се обслужва от самолетната компания " България ер ". В приветственото си слово Мутафчиев показва, че откриването на авиолинията цели да бъдат нормализирани авиовръзките на България с всички европейски столици. Линията София - Скопие се покрива три пъти седмично и има доста добра връзка в София по дестинациите за останалите европейски столици. Цената на билет по линията София-Скопие в едната посока е 39 евро.

Полетите са прекъснати от превозвача през 2009 година

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР