Българската авиация отбелязва своята 100-годишнина. По този повод музеят край

...
Българската авиация отбелязва своята 100-годишнина. По този повод музеят край
Коментари Харесай

100 години българска авиация честваме на днешния ден

Българската авиация отбелязва своята 100-годишнина. По този мотив музеят край Крумово отвори порти за всички искащи да видят експозицията, отдадена на космоса и българската диря в неговото проучване. Стотици авио фенове се разходиха около 60 самолети и хеликоптери от последния век. Първото потомство български летци пък беше показано от фотодокументална галерия.

Хубавото време зарадва хилядите гости на Музея на авиацията, които още от сутринта започнаха да се стичат край Крумово, оповестява Българска национална телевизия. Най-развълнувани бяха децата - като 8-годишния Георги, който мечтае да стане водач. " Товарната кабина, тук са се качвали ранените хора и тук са стреляли бойците, които са стреляли по всякакви цели и плячки, които желаят да обезвредят " - показва той - " Обожавам самолети и хеликоптери! "

Дълга опашка се изви пред хеликоптера МИ-24, където всеки можеше да седне в пилотската кабина и да прегледа авио приборите. " Вертолет МИ-24 е един от най-добре въоръжените летателни апарати, който се употребява като щурмови вертолет или това значи битка с наземни цели. Интересно е, че се употребява още и в днешните условия, той е на въоръжение в някои африкански страни и други страни по света ", сподели Тодор Енев - старши специалист в Музея на авиацията.

Правнукът на един от създателите на родната авиация - пилотът-конструктор Сотир Черкезов, подари на музея персоналния часовник на дядо си. " Чувствам се българин, горделив българин с нашата история, с нашите достижения и считам, че е извънредно значимо всички ние би трябвало от ден на ден да се стремим да знаем за тези достижения ", споделя Николай Савов.

На днешния ден през 1912 година над Одрин е бойното кръщение на родната авиация. " Извършването на този военен разследващ полет е фактически първият в Европа и нашите водачи летци и техният опит е изучаван по-късно в годините 1913-1914 година до Първата международна война ", споделя Рада Банялиева - шеф на Музея на авиацията.

Разузнавателните сведения от полета са спомогнали Втора българска войска да превземе считаната за непобедима Одринска цитадела.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР