Българската асоциация на заведенията изразява своята загриженост, че вече месец

...
Българската асоциация на заведенията изразява своята загриженост, че вече месец
Коментари Харесай

Заведенията у нас искат адекватни мерки от държавата за справяне с кризата

Българската асоциация на заведенията показва своята угриженост, че към този момент месец от началото на рецесията с COVID-19 липсват съответни ограничения за подкрепяне на дребния и междинен бизнес в сектора.

В тази връзка те имат подготвеност да предложат пакет от работещи механизми за подкрепяне на бранша и като първа стъпка оферират незабавна среща с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на стопанската система Емил Караниколов , на която да се обсъдят допустими и вероятни за осъществяване ограничения.

Наясно сме, че от първостепенно значение е излизането на страната ни от здравната рецесия, за което се взимат съответни ограничения и ние напълно ги поддържаме. На карта обаче е сложено освен здравето на нацията, само че и оцеляването на цели браншове от българската стопанска система, пишат от Асоциацията.
 Ресторантьори се боят от всеобщи банкрути поради ограниченията против ковид
Ресторантьори се боят от всеобщи банкрути поради ограниченията против ковид

Оплакват се от спад на визитите и анулация на резервациите

Те акцентират, че са очаквали да се предложат решения за справяне с последствията от рецесията, както бързо се работи във връзка с преодоляване на болестта. Към момента обаче не виждали действителни действия в тази посока.

По думите им даже към този момент е имало случаи на компании, които са дадени на обществен правосъден реализатор за данъчни отговорности, декларирани на 16 март.

От Българската асоциация на заведенията са безапелационни, че това води до блокиране на сметки и в допълнение усилване на рецесията , което те дефинират като геноцид над дребния и междинен бизнес.

Затова екип от техни стопански специалисти са създали собствен пакет от оферти, които желаят да показват на държавното управление за справяне със систуацията.
 Двайсетина ресторантьори на митинг под прозорците на властта
Двайсетина ресторантьори на митинг под прозорците на властта

Те са съкратени или пуснати в неплатен отпуск

В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги сектори са заети към 480 000 души, като прогнозите сочат банкрут на към 50% от компаниите, ангажирани в тях. Дори след края на изключителното състояние, тези които оцелеят, ще могат да работят с половината си потенциал, което за огромна част от тях значи на загуба, тъй като следствията от рецесията за нашия бранш ще бъдат овладени най-рано след година, акцентират още от Асоциацията.

Те упорстват за съответна грижа от страна на държавното управление.

От БАЗ показват, че мярката 60/40 не работи за ресторантьорския и туристическия сектори до момента в който са в извънрено състояние и обектите им са затворени.

Те подчертват още, че мярката съдържа изискване, което е неизпълнимо за съвсем всички, които вършат дребен и междинен бизнес у нас, а точно - да нямат никакви отговорности към бюджета. По думите им това мощно ограничавало използването й.

В тази връзка от Асоциацията упорстват мярката 60/40 да бъде въведена за първите три месеца, откакто отворят заведенията и хотелите, когато работата ще е със доста понижен потенциал. Само тогава мярката можела да бъде действителна помощ за бизнеса на заведенията.

От БАЗ означават, че към момента не са ясни и разпоредбите, по които ще може да се кандидатства за заеми по програмата на Българската банка за развиване. До момента не били изяснени даже изискванията, при които ще се отсрочват заеми на физически и юридически лица и такива не престават да се дължат.

Затова от Българската асоциация на заведенията приканват за бързи и съответни ограничения, които да оказват помощ освен за оцеляването на сектора, само че и на българската стопанска система като цяло.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР