Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България

...
Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България
Коментари Харесай

Ресторантьорите искат продължаване на 60/40 - търсят подкрепа от Европейската комисия

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България са се обърнали за поддръжка към Европейската комисия по отношение на мярката 60/40, оповестяват от там за Moreto.net.

Както е известно у нас този тип поддръжка за бизнеса и чиновниците завършва на 30 юни. Средствата по нея се обезпечават от европейски стратегии, само че българското държавно управление отхвърля да изиска спомагателни пари за продължаването й. Така в разгара на летния туристически сезон един от най-засегнатите сектори на стопанската система ни ще остане без никаква поддръжка., разясняват от БАЗ и СЗБ
В тази връзка е изпратено писмо до госпожа Маргрете Вестагер, изпълнителен заместник-председател на Европейска комисия с сектор „ Европа, готова за цифровата епоха “, господин Никола Шмит, комисар по работните места и обществените права и господин Тиери Бретон, комисар по вътрешния пазар и с копие до госпожа Мария Габриел, комисар по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша. В него се търси подпомагане за продължение на мярката 60/40 и след 30 юни, като бъде върнат първичният й вид, при който поддръжка се получаваше при 20% спад на оборота по отношение на 2019 година, а не както е сега – при 30 или 40%.

„ Туризмът е един от най-пострадалите браншове от продължаващата пандемия от Ковид 19, а в този момент и от войната в Украйна. Непрекъснатото нарастване на цените на електрическата енергия, газовата рецесия, както и галопиращата инфлация го изправят пред спомагателни компликации и провокации. Преди пандемията от Ковид 19 секторът формираше сред 12-14% от Брутният вътрешен продукт на България и неговото възобновяване е от значително значение за стопанската система на нашата страна. За нас, като представители на едни от най-големите организации, работещи в туристическия бранш е от основно значение да имаме предвидимост, с цел да може да планираме нашата работа и да получим финансова поддръжка, с цел да може да задържим служащите си и да запазим бизнеса си “, написа в писмото.

„ Ние сме на мнение, че мярката 60/40 за подкрепяне на работодателите в бранша, въведена през 2020 година от българското държавно управление, подкрепя заетостта и в последна сметка оцеляването на нашия бизнес по време на пандемията, а и ще ни помогне да посрещнем и последствията от войната в Украйна, която се намира единствено на няколкостотин километра от нашата страна. 60/40 е измежду най-широко употребяваните ограничения в България, осигурявайки ни избавителен пояс за справяне с актуалните компликации и провокации. Тя потвърди своята успеваемост и от нейното начало доникъде на предишния месец по мярката са изплатени 1 845,2 милиарда лева, посредством които поддръжка са получили 13 646 работодатели и 331 518 чиновници, сочи финален разбор на Националния застрахователен институт. В бранш „ Хотелиерството и ресторантьорството “ делът на непокътнатите работни места и отпуснатите средства е надлежно 20% и 15,5% “, показват още БАЗ и СЗБ.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР