Българската асоциация на собствениците на земеделски земи призова за нови

...
Българската асоциация на собствениците на земеделски земи призова за нови
Коментари Харесай

Собственици на земи искат нови правила и цени при принудително отчуждаване

Българската асоциация на притежателите на аграрни земи прикани за нови правила и цени на компенсациите при наложително отчуждаване на земи. Председателят й Стайко Стайков акцентира пред БНР, че през последните 30 години механизмът, по който се прави това, не се е трансформирал.

„ Преди 10-15 години цените на земеделската земя бяха сред 50 и 100 лева на декар, а в този момент цената на доста места надвишава 1500 – 2000 лева Не може притежателите да бъдат ощетявани поради остарял механизъм и въз основата на категории. При земя над 7-ма категория цената доближава най-много до 200-300 лева на декар. А първа и второкласен, които доста рядко се срещат, са най-много 1200 лева – това са доста остарели цени. Цените са непазарни “, безапелационен бе Стайков в предаването „ Преди всички “.

Нашата концепция е цените да бъдат такива, които откакто бъде заплатен един притежател, той да може да закупи равностойно земя и да си заплати разноските по нейното закупуване, изясни Стайко Стайков. По думите му сега даже и всички разноски по отчуждаването са за сметка на притежателя.

„ Има над 1 млн. дка държавен аграрен фонд. Нашата концепция е те да не се продават или да се афишират на търгове, а когато се наложи да се обезщетят притежателите, те да имат опция да избират – или парично обезщетение, или земя, която да получат “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР