Българската армия заема 60-о място по боеспособност от общо 136

...
Българската армия заема 60-о място по боеспособност от общо 136
Коментари Харесай

България се изкачи в класацията по военна мощ

Българската войска заема 60-о място по боеспособност от общо 136 страни в влиятелната ранглиста на профилирания уебсайт Global Firepower (GFP) за 2018 година, откри инспекция на " Монитор ". Страната ни се е изкачила със седем позиции по отношение на миналата година, като е задминала страни като Белгия и Хърватия.

По всяка възможност един от главните фактори за това са отделените през тази година над 113 млн. лева от горната страна за защита, с което общият бюджет за войската ни надвиши 1,193 милиарда лева Зад родната войска се подреждат още войските на Австрия, Словакия и Португалия, както и на Сърбия. Непосредствено пред България в класацията пък са страни като Финландия, Чили, Унгария, Бангладеш и Мароко. 

Първата тройка по военна мощност в света оформят водачите Съединени американски щати, Русия и Китай, следвани от Индия. В топ 10 има едвам три страни от Европейски Съюз - Франция, Англия и Германия, заемащи надлежно пето, шесто и десето място. Преди Германия пък са сложени Южна Корея, Япония и Турция, а нежеланото последно място е отредено на азиатското Кралство Бутан, което като цяло разполага с едвам два военни хеликоптера.

При образуването на коефициента за военната мощност на всяка една от страните се вземат поради над 50 индикатора, измежду които с изключение на бюджета за защита са и бойната техника и броят на военнослужещите, с които разполагат те. Според оповестените от уеб страницата данни България разчита на 33 150 души под пагон. В листата с бойната техника, осигуряваща военната мощност на страната ни, пък са да вземем за пример 24 хеликоптера, 350 артилерийски оръдия, 100 зенитни комплекса, както и 4 фрегати, 3 корвета и 10 миноносеца на Военноморски сили. На този декор най-голямата мощ във военно отношение Съединени американски щати разполагат с 1,3 млн. бойци, близо 6000 хеликоптера и 2000 изтребителя, съвсем 6000 танка, 1197 ракетни комплекса, 20 самолетоносача и 66 подводници, както и с бюджет от 647 милиарда $. В същото време на въоръжение във втората страна в класацията Русия са 1451 хеликоптера и 818 изтребителя, 20 300 танка, 3816 зенитни комплекса, 1 самолетоносач и 62 подводници. Войската на страната наброява 1 млн., а бюджетът й за защита - 47 милиарда $.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР