Българската армия има готовност за изпращане на техника и хора

...
Българската армия има готовност за изпращане на техника и хора
Коментари Харесай

Армията била готова да спира афганистански бежанци, но нямала пари

Българската войска има подготвеност за изпращане на техника и хора по границата за справяне с възможен мигрантски напън поради ситуацията в Афганистан. Но са нужни 4.2 млн. лева, с които министерството на защитата не разполага, съобщи през " Нова ТВ "  военният министър Георги Панайотов.

„ Да, чака се мигрантски напън по българските граници и ние се приготвяме за това. Имахме координационна среща с присъединяване на безусловно всички институции, министерства, организации, които имат касателство по този въпрос. Ще би трябвало да се взимат спомагателни ограничения, с изключение на тези, които са написани по настоящите проекти, с цел да можем да сме сигурни, че българската територия ще бъде непокътната - сподели Панайотов. - Министерството на защитата има подготвеност, само че не разполага с финансовите запаси. Не са планувани такива финансови запаси в бюджета и с цел да се осъществя, с цел да бъде извършена тази интервенция по разполагане на военнослужещи и техника по българската граница, на нас ще ни трябват средства. Разчетите са, че за един месец, при оптимално присъединяване, на тази численост, която загатнах – т.е. 1050 военнослужещи и 145 единици бойна техника, ще ни трябват към 4.2 млн. лв.. Тезе пари ще би трябвало да дойдат от актуализацията на бюджета. "

Министърът на защитата отхвърли информациите, че лагерите за приемане на мигранти в страната са цялостни и се приготвят терени за нови.  

" Нямам такава информация. Нищо не се прави зад тила или на прикрито, на мрачно. Няма такива неща. Ако се наложи да бъдат отваряни такива центрове, за това ще бъде известена обществеността, несъмнено. Но не - изрично към този момент това не се прави - сподели той. - Както знаете, държавното управление обмисля да бъдат признати въпреки всичко някакъв брой афганистански бежанци, тъй като солидарността работи постоянно в двете посоки. Когато ние имаме потребност да ни се помогне и да бъдем подкрепени, това се прави в по-голямата част от случаите. Това значи, че когато някой има потребност от поддръжка, ния би трябвало да му я предоставим. И тук приказваме за съюзническа поддръжка, за афганистанци, които са работили за НАТО за Европейски Съюз, в това число и които са работили за посолството на България (в Кабул). И тези, които са работили за посолството са ни спасявали живота, моя също, освен това неведнъж. В момента, когато им е мъчно, би трябвало да им протегнем ръка. Това са хора, които са много разнообразни като профил от мигрантите, които пресичат зелената ни граница незаконно. Тези хора са висоообразовани, висококвалифицирани, наложително приказват най-малко още един непознат език - британски или съветски. Така че те няма изрично да са в тежест. "

 

ЕВАКУИРАНЕТО НА БЪЛГАРИ ОТ АФГАНИСТАН

Според министър Панайотов българските жители в Афганистан са в постоянен контакт с българското държавното управление и ще бъдат изведени при първия вероятен метод. " Ситуацияте е непредсказуема. Чакаме най-безопасния и подобаващ миг ", добави той.

Малко по-късно бе обявено, че румънски боен аероплан е евакуирал от летището в Кабул до Исламабад в Пакситан 14 румънски граждани и четирима българи. След това всички са били превозени блегополучно до База 90 Отопени в Румъния.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР