Българската армия има една трета мисия, от която в много

...
Българската армия има една трета мисия, от която в много
Коментари Харесай

Полковник Димитър Кацаров – Спасителят в снега

Българската войска има една трета задача, от която в доста огромна степен зависи естественият живот вътре в страната. Става дума за подкрепяне на властта и локалното население в сериозни обстановки, подбудени от естествени бедствия и повреди. Тя се назовава “Принос към националната сигурност в спокойно време ”. За нейното осъществяване единствено в Сухопътни войски в непрекъсната подготвеност са 64 профилирани формирования за преодоляване и/или превъзмогване на следствията от бедствия и 2 групи за евакуация на популацията. През предходната година помощ в тежки зимни условия и при потушаването на пожари са оказали 243 военнослужещи с 34 броя техника.

Това са спасителите с пагони. В Родопите с това звание и с тази огромна отговорност е претрупан 101-ви Алпийски полк. Дни и нощи наред през последната седмица неговият пълководец полковник Димитър Кацаров със своите подчинени води борба със снега. Той не избавя коли и премръзнали хора от канцеларията си в полка. Не праща други да управляват тежката техника. На неговите заповеди и инструкции и на персоналното му наличие разчитат както регионалната и общинските управляващи, по този начин и стотиците туристи в Пампорово и другите курорти към Смолян. И най-много локалните хора от Смолян до Превала, от Превала до Стойките, до манастира “Св. Пантелеймон, и така нататък На военните разчитат и машините на почистващите компании, когато закъсат в дълбокия сняг.

Спасителят в Родопите си има лозунг. И той е “Там, където има воля, има път! Следва го като същински пълководец на полк, който пази славата на своите предшественици. Родопчани са признателни на Българската войска, споделя той. “Те я тачат, те я почитат. Защото родопчани 34 години повече бяха под турско иго, в сравнение с останалата част на България. Затова постоянно популацията е желало тук да има крайник на български боец, да има военно наличие, с цел да са спокойни и свободни. ”

Десетгодишната му фантазия алпийският батальон да стане полк се сбъдна доскоро повече от година. Така си беше споделил “Когато изляза от редовете на армията, да си припомням на драго сърце по какъв начин като лейтенант съм почнал службата си в полк и я напущам от полк. ” И тук мисълта му не е единствено за казармата. Много по-широка и доста по-дълбока. “След като това формирование го напълним със наличие и откакто придобием нови качества, полкът ще е извънредно значим за Сухопътните войски и за националната сигурност на България и, несъмнено, демографски и стопански –  за Смолян и цялата Смолянска област. ” Така е. Както настояват от по-старшия щаб ползата към работа при алпийците напълно не е дребен. Оттук и приносът на армията за демографията и стопанската система в региона.

А можеше да излезе от Смолян. И да отиде по-нагоре в кариерата и то с по-високо звание. Пред столицата избра службата в Родопите. Когато беше подполковик, избра по-трудния път до идващото по-високо звание. “Лично за мен удостояването ми със звание полковник не е било самоцел. Но мога искрено да кажа, че аз избрах по-трудния път – да създадем по-голямо формирование в Смолян, с цел да получа това звание. Още когато завършвах стратегическия курс на Военната ни академия през 2013 година, беше ми препоръчано от февруари 2014 година да отида в Командването на Сухопътните войски на полковнишка служба. За мен по-лесният път беше тогава, само че не ми беше задачата да стана полковник. Прецених обаче стратегическата среда за сигурност, в случай че щете и пристрастието ми към Смолян, защото тук съм израснал, живял и в този град съм почнал офицерската си кариера. ”

Командирът на българските алпийци е колкото недопечен, толкоз и прочувствен. Нарича своите подчинени златните момчета и девойки. А като върл родопчанин, е в армията на гайдарите. Преди три години по време на прегледа на любителското художествено творчество в Смолян той се качи с гайдата на сцената. От дете обича родопската музика, само че за първи път се показа пред аудитория. Възстановката на достоверна родопска женитба, пресъздадена съгласно вековна традиция, обра овациите на публиката и завоюва националната премия.

Роденият в Смолян мъж е един от най-уважаваните хора в района. Съпругата му е учителка, имат двама синове. Когато навърши 50 години, кметът Николай Мелемов му връчи “Златен плакет ”. Обича да споделя, че всички тук – шефове, началници, кметове и регионални шефове сме естествени хора и си приказваме обикновено. Това, явно, е в основата на успехите в Родопите. Уникално човешко взаимоотношение сред институциите, което е гаранция, че полковник Димитър Кацаров и неговите златни момчета и девойки ще излязат спечелили и в следващата борба с тежката зима.

Командирът на алпийците


Полковник Димитър Кацаров е роден на 6 февруари 1965 година в Смолян. Завършил е Висшето военно учебно заведение “Васил Левски ” във Велико Търново през 1987 година – мотострелкови профил, Военната академия “Георги Ст. Раковски ” през 2000 година и нейния стратегически курс през 2013 година Изпълнявал е длъжностите пълководец на взвод, пълководец на рота, началник-щаб на батальон, заместник-командир на батальон, заместник-командир на полк и шеф на оперативно ръководство на бригада. През 2010 година е назначен за пълководец на 101-ви алпийски батальон в Смолян. Със заповед на министъра на защитата от 1 декември 2017 година бе нараснал в звание полковник и зае длъжността пълководец на 101-ви алпийски полк.

За него


Благодаря за свършеното


Той и неговите подчинени се оправиха сполучливо, за което желая да им благодаря. На тях се пада всяка година най-вече да работят, тъй като 101-ви полк е ситуиран в Смолян на една надморска височина, която допуска по-дълга зима. За това ще предложа на държавното управление да награди участниците в избавителните дейности.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на защитата


Отлично квалифициран офицер


Полковник Кацаров е чудесно квалифициран и изпълнителен офицер, който прелестно познава работата си. Формированието, което командва, е добре квалифицирано и съединено. Взаимоотношенията му с локалната власт са отлични и полкът  не за пръв път оказва подпомагане на популацията в района. Воините на Сухопътни войски са постоянно там, където и когато има потребност от тях и правят своята работа по най-хубавия метод!

Генерал-майор Михаил Попов, пълководец на сухопътните войски


Този човек заслужава премия


Командирът на 101-ви Алпийски полк заслужава премия. Той е непрекъснато с нас в щаба в битката със снежната буря. Без армията сме починали. Министърът и началникът на защитата незабавно се отзоваха. Хиляди благодарности към тях. Толкова сняг не сме имали. С непрекъснатата си бойна подготвеност и висока дисциплинираност, с безрезервната си гражданска отговорност и сърдечност, полкът се радва на всеобщо почитание и заслужена социална поддръжка

Владимир Гърбелов, заместник-областен шеф на Област Смолян
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР