Българската академия на науките в събота отбеляза 150 години от

...
Българската академия на науките в събота отбеляза 150 години от
Коментари Харесай

Радев: БАН е нашият национален капитал

Българската академия на науките в събота означи 150 години от основаването си с празничен концерт в НДК, съобщи БГНЕС.

Пред академичната общественост, някогашни ръководители на Българска академия на науките, учени и стотици жители извършиха зала 1 на НДК, приветствени слова насочиха президентът Румен Радев , просветителният министър Красимир Вълчев и ръководителят на Българска академия на науките Юлиан Ревалски.

Държавният глава акцентира, че научните институти и учените са гордостта на Академията по света, те са нашият народен капитал , предназначен да отваря вратите на България по света, предназначен да търси рационалните решения в едно комплицирано време.

„ Много са проблемите на човечеството, за които единствено науката може да даде отговори. И българската просвета работи интензивно в съдействие с партньорски центрове, употребява оптимално европейската идея за отворена просвета “, регистрира Радев.

Президентът означи още, че през днешния ден не са редки случаите, в които нашите учени са принудени да търсят предопределение в непознати институти, научни центрове и лаборатории. „ А там, където няма мощно обучение, където не се развива водеща просвета, и то добре финансирана, не може да има и мощна стопанска система “.-->
 
 БГНЕС

„ Историята на Българска академия на науките не може да се опише накратко, тъй като с нея се асоциира историята на Третата българска страна “, означи просветителният министър Красимир Вълчев и подчертава, че през последните години страната и учените от Българска академия на науките имат деен разговор. „ Днес най-важната дума е съгласуваност – да работим дружно в партньорство. Това се опитваме да създадем в последните години. Минали сме през сложни интервали. Ако учени и страна работим дружно ще вървим напред, а по този начин и България.

Председателят на Българска академия на науките направи къс исторически обзор за активността на Българска академия на науките с най-големите достижения, запазили ни лидерско място по света . Сред тях са първият компютър, храните за космонавтите, достижения в медицината и химията. Ревалски не пропусна да подсети и за проблемите през последните години. Според него даже се е стигнало до дискредитиране на научните достижения и до разпускане на Академията. С общи старания и разговор обаче този сложен интервал е отминал.

Ревалски не пропусна и да благодари на държавното управление за отпуснатите спомагателни средства във връзка 150-годишния празник.

„ Академията е изцяло интегрирана в европейското и международно научно пространство, има контракти с десетки университети и интернационалните организации. Днешният празничен ден ни дава съображение да изпитваме онази историческа горделивост за изпълнена задача, завещана от учредителите на Книжовното сдружение, да превърнем научното завещание в народен капитал, само че и да се уверим, че с помощта на вас, уважаеми сътрудници, които сте обрекли персоналната и креативна орис на Българска академия на науките, тя ще пребъде “, обърна се към учените Ревалски.
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР