Българската академия на науките ще присъди почетното звание „Доктор хонорис

...
Българската академия на науките ще присъди почетното звание „Доктор хонорис
Коментари Харесай

БАН ще присъди Доктор хонорис кауза на японския учен проф. Шиня Яманака

Българската академия на науките ще присъди почетното звание „ Доктор хонорис идея “ на изтъкнатия японски академик и нобелов лауреат проф. Шиня Яманака. Тържествената гала ще се състои на 20 август 2018 година (понеделник) от 11:00 часа в зала „ Проф. Марин Дринов “ (Голям салон на Българска академия на науките – ул. „ 15-ти ноември “ 1).

По време на събитието проф. Шиня Яманака ще изнесе лекция на тематика „ Индуцирани плурипотентни стволови кафези – нова епоха в медицината “ (на британски език).

През 2012 година проф. Яманака дружно със Сър Джон Гардън от Университета в Кеймбридж е отличен с Нобеловата премия по физиология и медицина за фундаменталното изобретение по отношение на способността на кафези от възрастен организъм да се репрограмират в ранни ембрионални плурипотентни стволови кафези. Двамата учени съумяват да провокират клетките от кожа на зрелия организъм да се върнат обратно в развиването си до зародишеви кафези.

С това те стават създатели на биотехнология „ Индуцирани плурипотентни стволови кафези (iPS cells) “, която е новаторска платформа за фундаментални проучвания в региона на биология на развиването и отваря нови вероятности за клиниката в стем-клетъчната терапия и скрининга на медикаменти. Проф. Шиня Яманака е шеф на Центъра за проучване и приложение на индуцирани плурипотентни стволови кафези към Университета в Киото, Япония.

Той е професор по анатомия в Университета в Калифорния, Сан Франциско и старши откривател в Гладстон Институт към същия университет. Проф. Яманака има забележителна публикационна активност – 280 научни публикации и ревюта в влиятелни интернационалните издания и списания, над 55 000 цитирания и Н показател 87.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР