Българската академия на науките ще отбележи Международната година на периодичната

...
Българската академия на науките ще отбележи Международната година на периодичната
Коментари Харесай

Менделеевата таблица празнува 150-годишен юбилей

Българската академия на науките ще означи Международната година на периодическата таблица на химичните детайли с валидиране на юбилейна марка и лекция на изтъкнатия български академик в региона на неорганичната химия проф. Христо Баларев.
Художник на марката е ас. доктор Светлин Балездров от Националната художествена академия, прецизира БГНЕС.
Общото заседание на Организация на обединените нации и ЮНЕСКО оповестиха 2019 година за Международна година на периодическата таблица на химичните детайли. В своята лекция проф. Христо Баларев ще опише за нейната история, същина и значение.
Проф. Баларев е създал истинска идея за обяснение на структурите на елементарни и двойни соли кристалохидрати, която дава опция за прогнозиране на типа и структурата на получаваните кристали от многокомпонентни разтвори. Тези резултати са научната основа за основаването на нови технологии за приемане на соли от естествени първични материали и от промишлени боклуци. Към най-ярките достижения на проф. Баларев са и създадените технологии за потребление на химическите запаси на Черно море.
Печатът за стартиране в приложимост на пощенската марка ще бъде подложен на 24 юни от ръководителя на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, основният секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО Христо Георгиев и шефа на дирекция „ Съобщения “ в Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията Димитър Димитров. Организатори на тържественото отбелязване са Българска академия на науките и Институтът по обща и неорганична химия (ИОНХ-БАН). Събитието се посвещава на 150-годишнината от основаването на Академията и 85-годишнината на проф. Баларев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР