Българската академия на науките ще отбележи Международната година на периодичната

...
Българската академия на науките ще отбележи Международната година на периодичната
Коментари Харесай

БАН ще отбележи Международната година на периодичната таблица на химичните елементи

Българската академия на науките ще означи Международната година на периодическата таблица на химичните детайли с валидиране на юбилейна марка и с лекция на изтъкнатия български академик в региона на неорганичната химия проф. Христо Баларев. Инициативата ще се състои през днешния ден от 16.00 часа в зала "Проф. Марин Дринов ", заяви пресцентърът на Българска академия на науките.

Печатът за стартиране в приложимост на пощенската марка ще бъде подложен от ръководителя на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, от основния секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО Христо Георгиев и от шефа на дирекцията "Съобщения " в Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията Димитър Димитров. Художник на марката е ас. доктор Светлин Балездров от Националната художествена академия, показват от Българска академия на науките.

Периодичната система, наричана таблица на Менделеев, съставлява подредба на химичните детайли по техния атомен номер /броя на протоните/, по електронната настройка и по повтарящите се химични свойства. Таблицата е графичен израз на периодическия закон, открит и оповестен от съветския академик Дмитрий Менделеев през 1869 година Въз основа на периодическия закон Менделеев сполучливо предсказва свойствата на незнайни до тогава химични детайли.

Общото заседание на Организация на обединените нации и ЮНЕСКО оповестиха 2019 година за Международна година на периодическата таблица на химичните детайли. В своята лекция проф. Христо Баларев ще опише за нейната история, същина и значение.

Организатори на тържественото отбелязване са Българска академия на науките и Институтът по обща и неорганична химия при Българска академия на науките. Събитието се посвещава на 150-годишнината от основаването на Академията и на 85-годишнината на проф. Христо Баларев.

Проф. Баларев е създал истинска идея за обяснение на структурите на простите и двойните соли кристалохидрати, която дава опция за прогнозиране на типа и структурата на получаваните кристали от многокомпонентни разтвори. Тези резултати са научната основа за основаването на нови технологии за приемането на соли от естествени първични материали и от промишлени боклуци. Към най-ярките достижения на проф. Баларев са и създадените технологии за потребление на химичните запаси на Черно море.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР