Българската академия на науките представя единствена по рода си енциклопедия

...
Българската академия на науките представя единствена по рода си енциклопедия
Коментари Харесай

БАН представя енциклопедия за лечебните растения

Българската академия на науките показва единствена по рода си енциклопедия “Лечебни растения “ през днешния ден. Изданието е създадено взаимно от Научноинформационен център „ Българска енциклопедия “ към Българска академия на науките и Книгомания.


Енциклопедията е готова от колектив от водещи учени – създатели и консултанти, със задълбочени научни знания и дълготраен проучвателен опит в региона на фармакогнозията, фитохимията, ботаниката – от Медицинския университет – София и от Българска академия на науките, и със съдействието на институции, занимаващи се с опазването на биологичното многообразие и околната среда в България.

“Лечебни растения ” предлага систематизирана научно-популярна информация за растения, публикувани в българската флора и употребявани в националната медицина от епохи, както и за задгранични типове – общо над 270. Описани са лечебни растения, подобаващи за приложимост в домашни условия. Те са с добра търпимост, могат да се употребяват за по-продължителен интервал от време и намират приложение за профилактика и лекуване на редица болести.

В първата част на енциклопедията са прегледани най-важните биологичноактивни субстанции в лечебните растения, на които се дължи характерното им деяние, както и морфологията на обособените им елементи за по-лесно различаване. Указано е по какъв начин се събират, сушат, съхраняват и по какъв начин се подготвят разнообразни извлеци от тях. Във втората част за всяко растение са посочени ботаническо изложение, биологичноактивни субстанции, кои елементи от него се употребяват и при какви случаи се ползват. Предложени са изпитани предписания за приложимост в домашни условия.

Допълнително в края на книгата читателят може да получи информация за действието на лечебните растения върху обособените органи и системи в човешкото тяло. Приложени са речници на медицинските и на ботаническите термини, както и азбучен показалец на латинските наименования на типовете./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР