Българската академия на науките поиска да се забрани преподаването на

...
Българската академия на науките поиска да се забрани преподаването на
Коментари Харесай

Пловдивски учен направи на пух и прах “пенсионерите“ от БАН заради хомеопатията

Българската академия на науките изиска да се забрани преподаването на хомеопатия в медицинските университети у нас. В писмо до ректорите на четирите ВУЗ-а, подписано от 65 учени и член-кореспонденти на академията, се показва, че няма съществени научни доказателства за здравния резултат от хомеопатията, а преподаването й под каквато и да е форма й придава авторитетност, което е неприемливо за медицината, оповестява " Трафик ".

„ Тя напълно разчита на така наречен плацебо резултат, т.е. резултатът, който посредством самовнушение всеки един би могъл да изпита, без значение от това какво лекуване получава ", съобщи учен доктор Богдан Петрунов, един от експертите по имунология и алергология у нас.

Не на това мнение обаче е първият хабилитиран учител в България, който вкара преподаването по хомеопатия у нас. Това е проф. Людмил Пейчев - декан на Фармацевтичния факултет на Медицински университет-Пловдив.

За последните 14 години са подготвени годишно към 100 студенти по медицина и дентална медицина.

" Въведено е със закон експлицитното условие тези познания да се практикуват от лекари и дентални медици, а магистър-фармацевтите могат да дават препоръки за рационалното потребление на хомеопатията от пациентите. Инсинуациите по тематиката би трябвало да бъдат прекъснати. Това са някогашни ченове на Българска академия на науките, пенсионери в този момент - химици, физици, които са се събрали в агитка на пенсионера и се пробват да предизвикват писмо от името на Българска академия на науките да се спре преподаването по хомеопатия в медицинските университети. Ръководството на Българска академия на науките няма визия кои са тези хора, къде се обитават и по какъв начин са изпратили писмото до ректорите на медицинските университети ", съобщи проф. Пейчев.

По неговите думи, хомеопатията не може да лекува онкологични болести, само че тя е част от комплекното лекуване на пациента за превъзмогване на имунния недостиг, който обичайните медикаменти довеждат до тяхното лекуване и възобновяване на техните сили.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР