Българската академия на науките подкрепи правителството за неговото решение България

...
Българската академия на науките подкрепи правителството за неговото решение България
Коментари Харесай

БАН ще отстоява истината за историко-географската област Македония

Българската академия на науките поддържа държавното управление за неговото решение България да не приема предлаганата рамка за договаряния сред Европейски Съюз и Северна Македония. От управлението на Академията обявиха, че Българска академия на науките ще отстоява с научни средства историческата истина за предишното на " историко-географската област Македония ", в това число българската народностна и културна принадлежност на болшинството от нейните поданици.

Ето какво пишат от Българска академия на науките:

Българската академия на науките, вярна на своите обичаи да се грижи „ за проучването на българските земи и природа, българския обичай, език книжнина, българската история… “, следи с изострено внимание развиването на връзките сред София и Скопие. Тя намира за ползотворни напъните на българското държавно управление за приобщаване на Република Северна Македония към полезностите на Европейския съюз и поддържа позицията му до Европейската комисия, че не приема препоръчаната все още преговорна рамка за Р. С. Македония и плана на декларация към нея. Във връзка с това декларира, че праволинейно ще отстоява с научни средства историческата истина за предишното на историко-географската област Македония, включително българската народностна и културна принадлежност на болшинството от нейните поданици. Академията ще продължи с проучванията по тематиката „ Македония “ и разпространение на резултатите, без значение от политическите въздействия и желания на избрани кръгове в Р. С. Македония за изопачение на предишното.

По-рано през днешния ден министър председателят на Северна Македония Зоран Заев дойде в София в границите на съдомакинствания " Берлински развой " за страните от Западните Балкани.

Няма публична информация дали Заев и българският му сътрудник Бойко Борисов са обсъждали различията сред двете страни.

На идния на 17 ноември Съвет „ Общи въпроси “ България би трябвало да разгласи пред останалите страни от Европейски Съюз дали постанова несъгласие на договарянията за участие на Северна Македония.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР