Българската академия на науките критикува текстове от подготвения специален Закон

...
Българската академия на науките критикува текстове от подготвения специален Закон
Коментари Харесай

БАН е недоволна от специалния закон за метеорологичния институт

Българската академия на науките подлага на критика текстове от квалифицирания специфичен Закон за Националния институт по метеорология и хидрология. Според академията с приемането на закона, който към момента е в развой на публично разискване, на Национален институт по метеорология и хидрология непозволено ще се даде статут на научна организация, която ще се трансформира в монополист на достъпа до метеорологични и хидрометеорологични данни.

От началото на тази година Национален институт по метеорология и хидрология не е част от структурата на Българската академия на науките. Разводът сред двете организации не беше по взаимно единодушие - метеоролозите желаеха да изоставен академията с претекста, че са недооценени и недофинансирани. От Българска академия на науките пък не желаеха отделянето, само че в последна сметка, и с намесата на страната, раздялата стана факт. Българска академия на науките сътвори собствен институт за климата, атмосферата и водите, в който трябваше да останат учените от Национален институт по метеорология и хидрология, които не желаят да напущат академията, както и откриватели от други звена на академията.

След излизането на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките, което стана с текст в закона за бюджета за тази година, институтът стана звено към Министерството на образованието и науката. Дейността му пък беше регламентирана с устав за устройството и активността.

Специален закон

Почти година по-късно от просветителното министерство оферират специфичен закон за метеорологичния институт, в който се показва, че той е национална самостоятелна научна организация, както и национална хидрометеорологична работа. Мотивите за основаването на закон са по-голяма самостоятелност на Национален институт по метеорология и хидрология, в това число и за разпределение на бюджета, както и това, че сега той не можел да действа пълноценно, а учените и чиновниците му били демотивирани.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР