Българската академия на науките и Софийският университет "Св. Климент Охридски"

...
Българската академия на науките и Софийският университет "Св. Климент Охридски"
Коментари Харесай

БАН и Софийският университет са водещите научни центрове у нас

Българската академия на науките и Софийският университет "Св. Климент Охридски " са водещите научни центрове в България и те покриват с проучванията си всички научни браншове. Силно е и наличието в научната активност на Медицинските университети у нас и можем да се гордеем с техните резултати, сподели заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева при представянето на първите резултати от активността на Комисията за наблюдаване и оценка на научноизследователската активност и направената оценка на научната активност на висшите учебни заведения и научните организации в България за 2017 година

Тя посочи, че това са резултатите от общата оценка на университетите и научните организации, като на трето и четвърто място са Медицинският университет /МУ/ в София и ХТМУ. Те са следвани от Техническия университет /ТУ/ в София и от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски ".

Оценката демонстрира, че не може да се приказва единствено за централизация на научните проучвания в София, защото добре се показват и доста университети от страната. Сред тях са университетите в Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград и Шумен, които излизат напред в някои ранглисти, означи Ангелиева. Тя изясни, че оценката е направена от комисия, с ръководител проф. Костадин Костадинов. Оценена е научната активност в 43 висши учебни заведения, в Българска академия на науките и в Селскостопанската академия. Оценката е направена въз основа на наукометричните индикатори от международните бази данни, до които МОН обезпечава достъп на цялата ни научна общественост, показани са и данни за качеството на изследователския състав, регистрират се и привлечените средства от националното и интернационалното планово финансиране, както и средствата от контракти с български и задгранични предприятия. Включена е и самокритика, направена от университетите и научните организации, има и данни за 2017 година за защитилите степените "доктор " и "доктор на науките ", изясни Карина Ангелиева.

Тя осведоми, че осем висши учебни заведения не са оценени, защото изследователският им състав е от по-малко от 20 учени или нямат упълномощени докторски стратегии. Сред тях са Колежът по мениджмънт и търговия, Американският университет, Театралният лицей "Любен Гройс ".

Направени са и ранглисти по научните посоки. В педагогическите науки водещи са Русенският университет, УниБИТ и Националният боен университет "Васил Левски ". В филантропичните науки отпред е Българска академия на науките, следвана от СУ, от Пловдивския университет и от Нов български университет. В стопанските, обществените и правните науки още веднъж преди всичко е Русенският университет, а на второ място е Националният боен университет "Васил Левски ". В естествените науки, математиката и информатиката отпред са Българска академия на науките, СУ, МУ-София и ХТМУ. В техническите науки преди всичко е ТУ-София, следван от Българска академия на науките, СУ, ТУ-Варна и така нататък В аграрните науки и ветеринарната медицина водещи в проучванията са Българска академия на науките, МУ-София, Селскостопанската академия, Пловдивският университет и Лесотехническият университет. В направлението "Изкуство " има четири класирани организации - Българска академия на науките, НХА, СУ и Нов български университет.

Първите три приети проучвателен университета са ТУ-София, МУ-София и СУ, сподели в отговор на въпрос заместник-министър Ангелиева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР