Българската академия на науките чества 150 години от основаването си

...
Българската академия на науките чества 150 години от основаването си
Коментари Харесай

БАН чества 150 години от основаването си

Българската академия на науките празнува 150 години от основаването си с церемониален концерт-спектакъл.

Днес в зала 1 на НДК от 19:00 часа ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски ще произнесе тържествено слово. Президентът Румен Радев ще приветства учените по случай празника. Поканени са да участват представители на изпълнителната и локална власт, народни представители, културни дейци, представители на академичната общественост, бизнеса, партньорски организации, интернационалните институции, медии и други

Програмата включва осъществявания на Софийска филхармония с диригент Найден Тодоров и солисти Светлин Русев и Людмил Ангелов, хора на Ваня Монева и фрагменти от спектакъла „ Хъшове “ на Народен спектакъл „ Иван Вазов “ и кино лентата „ Хъшове “ на Българска национална телевизия с режисьор Александър Морфов.

Българската академия на науките (БАН), приемник на Българското книжовно сдружение (БКД) е най-старата и най-голямата научна институция в страната, учредена девет години преди Третата българска страна. Създаването на Българското книжовно сдружение от персони, които още нямат своя страна, изисква огромна религия и доста вяра, и бележи едно от върховите събития през Българското възобновление.

Сред създателите на Българско книжовно сдружение през 1869 в Браила са видни възрожденски персони като Марин Дринов (професор в Харковския университет), Васил Друмев (по-късно министър-председател на Княжество България и Търновски митрополит), Гаврил Кръстевич (губернатор на Източна Румелия). Този исторически за България акт е дело на разнообразни пластове на обществото – от одобрени имена в науката до Апостола на свободата Васил Левски, който също е измежду нейните учредители и първи донори. Високо родолюбивият дух на българина проличава изключително блестящо в мощната социална поддръжка, която трансформира Дружеството в съединителен знак на нацията. Учредителите демонстрират забележителна предвидливост във връзка с администрирането и законовата рамка на институцията, като поставят грижи за приемане на Устав и издаване на формалния орган – Периодическо списание на БКД. Успоредно с това стартира образуването на хартиен и документален фонд, непокътнат и до през днешния ден в Централната библиотека и Архива на Българска академия на науките.

За издигането на интернационалния авторитет на Дружеството заслуга имат и европейски потенциали като Константин Иречек, министър на националното просвещение и професор във Виенския университет. Строителите на модерна България не не помнят да отделят средства за прехвърлянето на БКД от Браила в новоосвободеното Княжество. Издигането на нейния теоретичен статус обаче е обвързвано на първо място с името на най-дългогодишния ръководител – Иван Евстратиев Гешов, изтъкнат банкер, политик и държавник и великодушен донор на институцията. Благодарение на неговите старания и настройките на обществото, през 1911 година книжовното сдружение прераства в Българска академия на науките.

Основана единствено с три клона – Историко-филологически, Природо-медицински и Държавно-научен, Българска академия на науките играе роля за одобряване на младата българска страна на Балканите и в Европа. През тези години нейната социална задача е изключително мощно изразена с научни разработки в региона на етногенезиса на българския народ, търсене на историческите му корени и образуване на нова ценностна система.

След Втората международна война последователно Академията се разраства, трансформирайки се в полиструктурна научна институция. Извън остарялата устременост към фундаментални научни проучвания на напред във времето стартират да изпъкват приложните и точни науки, които в предходните десетилетия се развиват главно в университетските среди. Така нейната обществена ангажираност дава отговор на потребностите на новата планова стопанска система и повишените икономически благоприятни условия на страната. През този интервал в институтите на Българска академия на науките се правят редица пионерски разработки в разнообразни области, които подреждат страната ни на значимо място в международната софтуерна карта. Достатъчно е да споменем раждането в Академията на такива действия и области като: електронната индустрия в България, нуклеарната енергетика, роботиката, галактическите проучвания, развиването на наноматериали и нови технологии, биомедицина и редица други. Всичко това спомогна за издигането на фундаменталните и научно-приложни проучвания на учените от Българска академия на науките на международно равнище.

Днес Българската академия на науките е най-голямата научна институция в България с потвърден престиж в интернационален проект. Тя въплъщава в себе си както традициите от предишното, по този начин и предизвикването на страната по пътя на нейната европейска интеграция. Неразривно обвързвана с държавността, Българска академия на науките е колкото научна, толкоз и социална организация – органична част от духовното развиване на българската нация.

И през актуалната юбилейна година Академията продължава да работи за своята задача: „ да организира научни проучвания в сходство с общочовешките полезности, националните обичаи и ползи, да взе участие в развиването на международната просвета, да учи и умножава материалното и нематериалното културно- историческо завещание на нацията “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР