Българската академия на науките /БАН/ започва процедура за създаването на

...
Българската академия на науките /БАН/ започва процедура за създаването на
Коментари Харесай

БАН ще създаде алтернатива на НИМХ

Българската академия на науките /БАН/ стартира процедура за основаването на ново научно звено, което да прави научна и изследователска активност в региона на атмосферата, климата и водите. Това сподели проф. Евелина Славчева - ръководител на Общото заседание /ОС/ на Българска академия на науките, на днешното съвещание на Оценка за съвместимост, на което се разисква подписаното съглашение сред Българска академия на науките и Национален институт по метеорология и хидрология през предходната седмица.

Дали това ново звено ще е институт или лаборатория ще зависи от броя на учените от Национален институт по метеорология и хидрология, които пожелаят да останат в Българска академия на науките, изясни проф. Славчева. Тя посочи, че задачата е учените от Национален институт по метеорология и хидрология да могат да създадат своя избор къде да отидат след излизането на Национален институт по метеорология и хидрология от Академията - в тази нова конструкция, в която ще премине Национален институт по метеорология и хидрология, или в това ново научно звено, което ще се сътвори в Българска академия на науките.

Българската академия на науките ще направи инвентаризация на парцелите на Национален институт по метеорология и хидрология, с цел да може въз основа на някакъв документ - списък, да се направи предаването на собствеността, заяви проф. Славчева.

На въпрос на Българска телеграфна агенция дали тази инвентаризация ще бъде направена на всички парцели на Национален институт по метеорология и хидрология - филиали, здания и авто парк, проф. Евелина Славчева отговори, че доста дребна част от това, което метеоролозите употребяват, е благосъстоятелност на Национален институт по метеорология и хидрология, а по-голямата част е благосъстоятелност на Българска академия на науките.

"Трябва да създадем обзор на документите и да създадем този цялостен лист на активите, след което ще се пристъпи към идващия стадий - дали ще се употребяват безплатно, дали ще им се дават съгласно това, което разрешава законът и пълномощията на Общото заседание ", изясни ръководителят на Оценка за съвместимост на Българска академия на науките.

По мотив на инвентаризацията на парцелите на Национален институт по метеорология и хидрология за Българска телеграфна агенция някогашният шеф на института проф. Христомир Брънзов съобщи, че "БАН ще прави инвентаризацията, с цел да реши какво да даде на Национален институт по метеорология и хидрология и какво да не му даде, макар че всичко това е държавна благосъстоятелност ".

Национален институт по метеорология и хидрология има четири филиала в страната, а парцелите са 89 - от които 65 са здания. Другото са помощни постройки, гаражи, трансформатори и коли, сподели проф. Брънзов. Той означи, че тези коли са купувани със лични средства или със средства на Министерство на околната среда и водите, тъй като с тях се вършат измервания по реките в страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР