Българската академия на науките (БАН) с дълбоко прискърбие съобщава днес,

...
Българската академия на науките (БАН) с дълбоко прискърбие съобщава днес,
Коментари Харесай

БАН е в траур: Отиде си велик учен

Българската академия на науките (БАН) с надълбоко огорчение оповестява през днешния ден, че на 29 май умря член-кореспондент Олга Полякова-Кръстева.

Чл.-кор. Олга Тодорова Полякова-Кръстева е родена на 6 май 1932 година в Пловдив, в фамилията на видния юрист проф. Тодор Поляков. През 1956 година приключва Висшия медицински институт в София и работи като практикуващ доктор на разнообразни места в страната. През 1960 година постъпва на работа в Централната хелминтологична лаборатория при Българска академия на науките, като теоретичен помощник. През 1970 година пази кандидатска дисертация, през 1973 година става старши теоретичен помощник II степен, през 1979 година пази докторска дисертация, през 1981 година става старши теоретичен помощник I степен, а през 1989 година е определена за член-кореспондент на Българска академия на науките.

Голяма е заслугата на чл.-кор. Полякова за развиването на хелминтологията освен у нас, само че и в международен мащаб. Тя е един от най-уважаваните и изтъкнати учени паразитолози в България, за което свидетелстват нейните изявления, изобретения и патенти. Научните ползи на чл.-кор. Полякова са ориентирани към проучване на структурата и функционалността на редица хелминтни типове, както и на патоморфологичните промени, провокирани от тях в тъканите на гостоприемниците им. За положителната й теоретична и методологична подготовка способстват осъществените специализации във водещи научни звена в Москва, Лондон, Стокхолм и Бон.

Научните ползи на чл.-кор. Полякова са свързани и с проучване на разнообразни хелминти в норма и след отнасяне с лекарствени препарати, като са направени експертни оценки върху резултата и механизма им на деяние. Направена е сполучлива терапия на изключително рисковата за индивида и животните паразитоза - ехинококоза, като е употребена липозомна техника. Научната продукция на чл.-кор. Полякова обгръща над 100 научни публикации, три изобретения и четири патента. Тя е взела участие неведнъж в научни конгреси у нас и в чужбина.

Педагогическата активност на чл.-кор. Полякова включва курс от лекции и извършения, изнасяни пред студенти и специализанти в Медицинската академия в София и в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ". В резултат на многогодишната й преподавателска активност чл.-кор. Полякова е помогнала за основаването на редица надарени млади учени и почитатели.

Успоредно с многостранната си научна активност чл.-кор. Полякова е изпълнявала и значими административни функционалности: завеждащ секция, профпредседател на Българска академия на науките, шеф на Института по пробна патология и паразитология. Тя е била член и ръководител на Българското паразитологично сдружение, член на Дружеството на хепатолозите в Германия, както и член на публицистичните колегии на списанията " Доклади на Българска академия на науките " и на " Experimental Pathology and Parasitology ".

За своите научни и публични заслуги чл.-кор. Олга Полякова е притежател на редица награди, сред които Орден  " Св. св. Кирил и Методий " първа степен (1982 г.), Почетен знак " Проф. Марин Дринов " на Българска академия на науките, Почетен знак " За заслуги към Българска академия на науките " и други.

Наред с качествата на академик с огромна осведоменост, член-кореспондент Олга Полякова носеше и тези отличителни черти на характера, като честност, угриженост и доброжелателност към другите, които я правеха забележителна персона, отбелязва от Българска академия на науките.

На челната фотография: Член-кореспондент проф. Олга Полякова-Кръстева със брачна половинка си проф. д.м.н Лука Кръстев в Панагюрище на 1 май 2015 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР