Българската академия на науките (БАН) публикува книга, в която се

...
Българската академия на науките (БАН) публикува книга, в която се
Коментари Харесай

Северномакедонско сдружение: България твърди, че и сръбският език е български

„ Българската академия на науките (БАН) разгласява книга, в която се споделя, че български езикови корени могат да бъдат открити в областите от Дунав до Гевгелия и от Копаоник до Тимок, Пчиня и Охрид. Сдружението „ Спона “ от Северна Македония е известило Сръбската академия на науките и изкуствата (САНУ) за това и е помолило за реакция. Накратко, България твърди, че с изключение на македонският, и сръбският език има българска основа “. Това написа близкото до управлението на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ северномакедонско издание „ Вечер “, представено от организация " Фокус ".
Вестникът отбелязва думите на доктор Виктор Савич от Института за сръбски език на САНУ и Отдела за сръбски език на Филологическия факултет в Белград пред „ ТВ Първа “, че „ сръбският език, както и всички славянски езици, произлизат от протославянски и че по времето, когато се е формирал сръбският език, българите въобще не са били славяни “. 
Той декларира, че българите са пристигнали на Балканите по-късно от сърбите и че по това време те са били част от тюркската етническа група, както и някои други номади, които са минали през тези територии.
Накрая „ Вечер “ заключва, че „ сърбите, за разлика от нас (северномакедонците), няма да одобряват документ, на който ще се подпише, че с България споделят общ език и история “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР