Българската агенцията по безопасност на храните намали таксата за изследване

...
Българската агенцията по безопасност на храните намали таксата за изследване
Коментари Харесай

Намалиха таксата за изследване на дивечово месо за африканска чума

Българската организацията по сигурност на храните понижи таксата за проучване на дивечово месо за съществуване на трихинелоза и африканска чума. Вместо 12 лв., ловците към този момент заплащат единствено по 50 стотинки за проучване на месото от отстреляния дивеч. Промяната цели да се ограничи разпространяването на болестта Африканска чума по свинете.

Благоевград

В единствената лаборатория за проучване към Областната дирекция по сигурност на храните в Благоевград дневно се обработват десетки проби. Новите такси са въведени от началото на ловния сезон. Символичните 50 стотинки ловците заплащат единствено в случай че дават взети и съхранени вярно проби.
Д-р Мария Христова, лаборант към Окръжна дирекция на сигурност на храните - Благоевград: С цел да се подтикват ловците да изпращат проби окомплектовани по надлежния ред, които да бъдат изследвани по едно и също време както за трихинелоза, по този начин и за африканска чума по свинете. Ранното диагностициране както на трихинелозата, по този начин и на африканската чума по свинете е за да се предотврати заплахата за консуматорите, както и за свиневъдния бизнес.
В ловните дружини новината за по-ниските такси се приема с наслада.
Иван Василев, ръководител на ловно сдружение " Сокол ": Дадоха един тласък за ловците. Бих споделил, че не е дребна таксата преди за трихинелоза - 12 лв., в случай че са отстреляни 5-10 свине, това е по този начин много солидна сума в това отношение навременно и вярно реагираха представителите на страната да понижат тази такса, по този метод.
Ловците от Благоевград и Симитли от началото на сезона са отстреляли към 105 диви прасета, което е на половина от естествения лов за интервала по отношение на минали години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР