Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) изпрати писмо до

...
Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) изпрати писмо до
Коментари Харесай

БАБХ сезира прокуратурата заради непокорни фермери в Болярово

Българската организацията по сигурност на храните (БАБХ) изпрати писмо до основния прокурор Сотир Цацаров по отношение на проведеното противопоставяне против ветеринарните управляващи в град Болярово, където беше установена чума по дребните преживни животни през юли. Вече втори месец притежателите на локална плантация и техни съидейници не позволяват експертите на територията на стопанството, като по този метод ги попречват да унищожават огнището на болестта и да спрат разпространяването на инфекцията, оповестяват от организацията по храните.

„ Адекватните ограничения постановат заличаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, главно разчистване и стерилизация “, декларира изпълнителният шеф на БАБХ доктор Дамян Илиев в писмо до основния прокурор Сотир Цацаров и министъра на правораздаването Цецка Цачева.

От 18.07.2018 година – датата на опита за връчване на протокола, доказващ съществуването на заболяване на животните, до през днешния ден, на формалните ветеринарни лекари се отхвърля достъп до фермата и до животните по разнообразни способи. „ Това е едно от най-сериозните нарушавания на Закона за ветеринарномедицинската активност, водещо до неспособност за гарантиране здравния статус на животните в страната и сигурността им за популацията “, добавя доктор Илиев. В писмото до основния прокурор изпълнителният шеф на БАБХ моли да бъдат подхванати дейности, които да основат опция за използване на ограниченията за прекъсване на болестта. Също по този начин упорства да се потърси административна и финансова отговорност от лицата, възпрепятстващи работата на ветеринарните управляващи.

Заболяването във фермата в Болярово беше намерено при проучването на стадата в 10-километровата зона към село Воден, където бе установена чума по дребните преживни животни за първи път и в България, и в Европейския съюз. Пробите от стопанството бяха изследвани, а получените резултати – доказани в референтната за Европейски Съюз лаборатория в Монпелие, Франция. Огнището влезе в системата на Европейски Съюз за рискови болести по животните и в системата на Международната организация за заболявания по животните. Със заповед на изпълнителният шеф на БАБХ доктор Дамян Илиев фермата в Болярово беше оповестена за огнище на чума по дребните преживни животни.

След ликвидирането на огнището в село Шарково единственият източник на болестта остава фермата в Болярово. Стопаните й Христо Христов, синът му Тодор и снаха му Ана обаче настояват пред медиите, че животните са здрави, макар получените и доказани лабораторни резултати за съществуване на заразното заболяване. Междувременно, на 14 септември Ана Петрова подава два сигнала – в Областната дирекция по безопастност на храните – Ямбол и на телефон 112, че в стадото й са умрели животни. До 15 септември издъхналите овце са 8. Стопанката отхвърля гибелта им да се дължи на чума. Твърди, че става дума за преяждане.

„ Предвид към този момент установеното заразно заболяване за мен няма подозрение, че смъртността се дължи на неговата демонстрация. В битката със заразните заболявания по животните, изключително с тези, класифицирани от интернационалните организации като изключително рискови, времето за очистване на огнищата е от извънредно значение. По тази причина водещо е правото на обществото/бранша пред правото на самостоятелната персона или бизнес. Всяко закъснение може да нанесе непоправими вреди на съответния отрасъл, селското стопанство и даже на стопанската система на страната. Действия, сходни на видяните в Болярово, са опасност за националната сигурност “, споделя изпълнителният шеф на БАБХ доктор Дамян Илиев в писмото си до основния прокурор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР