Българската агенция за безопасност на храните откри разлики между някои

...
Българската агенция за безопасност на храните откри разлики между някои
Коментари Харесай

Агенция за безопасност на храните откри разлики между храни и напитки

Българската организация за сигурност на храните откри разлики сред някои храни и питиета, предлагани и в България, и в някои страни в Западна Европа, съобщи Народоосвободителна въстаническа армия.

През последните седмици специалисти от Агенцията закупиха 31 продукта от магазини у нас, Германия и Австрия. На разнообразни проби бяха подложени безалкохолни питиета и плодове сокове, млечени и месни артикули, детски храни и шоколадови произведения. 

„ Смятам, че има разлики сред продуктите, които се продават на българския и на европейския пазар. Важно е да се знае, че сравнителното проучване беше направено на идентични артикули от идентични марки, които се продават под едно и също название, както в България, по този начин и в Централна и Западна Европа ”, изясни пред NOVA заместник-председателят на Агенцията доктор Любомир Кулински.  

„ Едни и същи храни са с разнообразни етикети. От 31 продукта, 24 са с идентични етикети, само че при 7 продукта има разминаване ”, сподели още доктор Кулински. 

Къде са разликите? Натурален сок, продаван в Германия съдържа 100% плодов сок, до момента в който аналогът на този артикул, продаван в България съдържа 97% плодов сок и 3% пулп. В един от саламите, продавани на българския пазар има повече вода спрямо неговия аналог на немския пазар. Вредни ли са продуктите, продавани в България? 



„ Изобщо не приказваме за сигурност. Храните са безусловно безвредни, те даже са правилно етикетирани, въпросът е за какво има разлика в етикета на сходни артикули ”, акцентира доктор Кулински. Какво следва? Предстои страната ни да уведоми Европейската комисия за резултатите от проучванията.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР