Българската агенция за безопасност на храните е изтеглила от пазара

...
Българската агенция за безопасност на храните е изтеглила от пазара
Коментари Харесай

Над 1 млн. яйца са изтеглени от пазара заради птичи грип

Българската организация за сигурност на храните е изтеглила от пазара и ще унищожи над 1 млн. яйца от птицеферма в Добричко поради огнище на птичи грип, заяви институцията на уеб страницата си. Яйцата са с номера 2BG08001 и 3BG08001.

Ще бъдат умъртвени и към 320 хиляди кокошки носачки на същия производител.

Няма заплаха за хората от инфектираните яйца, а в страната няма регистрирани случаи на рисковия вариант е H5N1, съобщи пред Би Ти Ви доктор Кремена Стоева от Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) пред Би Ти Ви.

" Яйцата се изтеглят, с цел да се ограничи птичият грип - вирусно заразяване, което се популяризира доста бързо измежду птичите стада и се придвижва механично. Предприемаме всички ограничения, с цел да може да не попадне в здрави ферми ", сподели специалистът и добави, че обезщетения за производителите не се плануват.

" За да не се допусне разпространяване на болестта в Добричко, локалните са предизвестени да отглеждат домашните птици в закрити пространства. Фуражът също не би трябвало да се съгранява навън ", добави Стоева.

От началото 2018 година са доказани 11 огнища на птичи грип – 2 във ферми за кокошки носачки и 9 във ферми за патици. Последното установено огнище е от 13.06.2018 година, осведоми организацията по храните.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР