Българската агенция по храните не работи достатъчно добре с хората

...
Българската агенция по храните не работи достатъчно добре с хората
Коментари Харесай

Порожанов: БАБХ не работи достатъчно добре с хората в Ямболско


Българската организация по храните не работи задоволително добре с хората в Ямболско. Трябваше да им се изясни на място каква е заболяването, да им се покаже заповедта.

Това сподели земеделският министър Румен Порожанов.

Евтанизирането на дребни преживни животни поради заболяването чума докара до напрежение в Ямболско. Вчера в с. Шарково локалните хора не позволиха ветеринарите да умъртвят болните животни, а министърът беше изпратен по неотложност на място, с цел да беседва с тях.

В момента единствено едно стадо в селото е живо.

„ Това е рискова болест, която може да нанесе провали както африканската чума по свинете. Ако не я спрем, страната ни ще бъде оповестена за страна със заболяване, ще бъде възбранено продаването и износа на артикули от овцевъдния бранш. Човек при такава обстановка не може да не е притеснен”, безапелационен е Порожанов.

По думите му сега седем общини на територията на страната са под карантина. Пробите от първите огнища са позитивни и са доказани от самостоятелна лаборатория във Франция.

„ Районът е рисков. Върху частните лекари би трябвало да има доста засилен надзор, както и да засилим контрола върху пограничните общини”, разясни Порожанов.

Земеделският министър е безапелационен, че без заповед животни не се избиват.

„ Вчера хората в Шарково доста добре схванаха. При стартирането на процедурата трябваше да бъдат събрани, да им бъде обяснено. Да, няма по какъв начин да го одобряват елементарно, добре го разбираме, само че това са ограниченията, които би трябвало да бъдат предприети”, безапелационен е Порожанов.

По мотив обезщетенията на локалните поданици, земеделският министър сподели, че не се търгува в тъгата на хората. „ По методология на животно компенсацията е приблизително 150 лева Независимо от това ще предложа едно нарастване, което обаче би трябвало да бъде утвърдено от Министерски съвет”, сподели министърът.

На въпрос дали ще последват оставки, Порожанов сподели, че следва да направи оценка на обстановката.

„ Хората доста добре схванаха ограниченията, тъй като тази болест може да се придвижи по остатъка от територията. Трябва да има повече бистрота и връзка с потърпевшите”, сподели Порожанов. /БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР